Pohotovosť (seriál)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O seriáli
Informácie
Slovenský názov Pohotovosť
Originálny názov ER
Krajina USA
Dĺžka jednej epizódy cca 45 minút
Počet epizód 303
Počet sérií 15
Pôvodný jazyk angličtina
Úvodná pieseň
Námet Michael Crichton
Žáner dráma z nemocničného prostredia
Vysielanie 19. september 1994 – dodnes
Na NBC
Začiatok vysielania (SK)
Na TV Markíza
Obsadenie

Pohotovosť (angl. ER) je dramatický seriál, vytvorený spisovateľom a scenáristom Michaelom Crichtonom, ktorého dej sa odohráva vo fiktívnej fakultnej nemocnici v Chicagu. Prvá epizóda bola vysielaná na NBC, v Spojených štátoch, v pondelok 19. septembra 1994. V súčasnosti v USA skončila už 12. séria. TV Markíza momentálne vysiela 11. sériu a česká TV Prima reprízuje staršie časti.

Pôvodnú zostavu hercov tvorili pomerne neznáme tváre, a to Anthony Edwards ako Dr. Mark Greene, George Clooney ako Dr. Doug Ross, Sherry Stringfield ako Dr. Susan Lewis, Noah Wyle ako študent medicíny John Carter, a Eriq La Salle ako Dr. Peter Benton. Julianna Margulies hosťovala v prvých dvoch epizódach ako Carol Hathaway a potom sa tiež zaradila medzi hlavných predstaviteľov. Seriál si stále udržiava svoju popularitu aj napriek tomu, že v súčasnosti už medzi hlavnými predstaviteľmi nefiguruje žiaden z pôvodných hercov (iba Noah Wyle sa občas objaví ako hosť).

Seriál vyhral každý rok aspoň jednu cenu Emmy, od svojho uvedenia až do roku 2003, a potom znova v roku 2005. Seriál tiež zvíťazil v súťaži People’s Choice Award (hlasovanie divákov) ako najlepší dramatický seriál v rokoch 19972002. Za roky, čo sa vysiela bol seriál nominovaný a vyhral aj veľké množstvo iných ocenení.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tvorcovia (Executive Producers)[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní hlavní predstavitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí hlavní predstavitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]