Pokračujúca írska republikánska armáda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pokračujúca írska republikánska armáda
KrajinaSeverné Írsko (primárne), Írsko
Existencia1994 – dodnes
Vznik1986
TypPolovojenská organizácia
Veľkosťokolo 200 členov
VeliteliaArmádny výbor CIRA

Pokračujúca írska republikánska armáda alebo Pokračujúca IRA (angl. Continuity Irish Republican Army, skrátene: CIRA) je severoírska polovojenská skupina, ktorej cieľom je vytvoriť „jednotné Írsko“. Oddelila sa od Dočasnej IRA v roku 1986, ale nebola aktívna až do prímeria PIRA v roku 1994. Je považovaná za ilegálnu organizáciu v Írsku a teroristickú v Spojenom kráľovstve, Novom Zélande a v USA. Má väzby na politickú stranu Republikánska Sinn Féinn (RSF).

Tak ako Dočasná IRA aj CIRA sama seba označuje ako priame pokračovanie pôvodnej Írskej republikánskej armády. Tiež sama seba vidí ako národnú armádu Írskej republiky. Bezpečnostné sily ju spočiatku označujú ako Írsku národnú republikánsku armádu (INRA).

Od jej sformovania, CIRA viedla kampaň v Severnom Írsku proti britskej armáde a policajným zložkám Severného Írska (PSNI). Toto je súčasťou širšej kampane proti britským bezpečnostným silám zo strany polovojenských jednotiek. Tie sa zameriavali na bombové útoky s granátmi, mínometmi a raketami. CIRA tiež vykonávala útoky s cieľom spôsobiť ekonomické škody.

K dnešnému dňu sú zodpovedný za smrť jedeného dôstojníka PSNI. Avšak CIRA nie je taká veľká a aktívna ako Pravá IRA (RIRA) a bolo v nej od roku 2000 množstvo nezhôd.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Continuity Irish Republican Army na anglickej Wikipédii.