Pom Klementieffová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pom Klementieffová
v roku 2019
Celé menoPom Alexandra Klementieff
Narodenie 3. máj 1986 (37 rokov)
Quebec City, Quebec, Kanada
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2007 – súčasnosť

Pom Klementieff (angl. Pom Alexandra Klementieff; * 3. máj 1986, Quebec City, Quebec, Kanada), je francúzska herečka a modelka. Známa je vďaka filmovej úlohe Mantis vo filmoch Marvel Cinematic Universe ako Strážcovia Galaxie 2 (2017), Avengers: Nekonečná vojna (2018), Avengers: Endgame (2019), Thor: Láska a hrom (2022) a Strážcovia Galaxie 3 (2023).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Klementieffová sa narodil v meste Quebec, v provincii Quebec, v štáte Kanada. Jej matka, je kórejského pôvodu a jej otec ruského a francúzskeho pôvodu. Je oficiálnou francúzskou občiankou, a nemá kanadské občianstvo. Jej starým otcom bol ruský maliar Eugene Klementieff (1901 – 1985).[1] Jej rodičia si vybrali meno „Pom“, pretože je vo výslovnosti podobné kórejským slovám pre „jar“ (봄) a „tiger“ (범). Klementieffová žila v Kanade jeden rok. Jej rodina sa kvôli diplomatickej práci jej otca musela veľa krát sťahovať. Predtým, ako sa usadili vo Francúzsku, žili v Japonsku a na Pobreží Slonoviny.

Klementieffovej otec zomrel na rakovinu keď mala päť rokov a jej matka mala schizofréniu. Preto Klementieffová vyrastala u strýka a tety z otcovej strany.

S herectvom začala v 19 rokoch na dramatickej škole Cours Florent v Paríži. Niekoľko mesiacov po svojom vzdelávaní vyhrala divadelnú súťaž, ktorá jej udelila bezplatné hodiny na dva roky s najlepšími učiteľmi školy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Klementieffovej prvou hereckou rolou vo filme, bol francúzsky nezávislý film Après lui z roku 2007, kde si zahrala po boku Catherine Deneuve.

Mala jednu z hlavných úloh vo francúzskom filme Vlk z roku 2009.

V roku 2013 si zahrala v hollywoodskej produkcii filmu Oldboy, po boku Elizabeth Olsen, Josha Brolina a Samuela L. Jacksona. V roku 2017 bola obsadená do role Mantis v druhej časti filmu Strážcovia Galaxie a tým sa stalo stabilnou súčasťou filmov Marvel Cinematic Universe. Objavila sa tiež v rovnakej úlohe vo filmoch Avengers: Nekonečná vojna (2018) a Avengers: Endgame (2019).

V roku 2019 hosťovala v jednej epizóde televízneho seriálu Black Mirror. V rovnakom roku, si vyskúšala aj dabing, v animovanom filme Rodina Addamsovcov. O rok neskôr stvárnila rolu Martel v televíznom seriáli Westworld.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2013 žije v Los Angeles. Venuje sa taekwondu a od leta 2014 má fialový pás.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Eugene Klementieff [online]. mutualart.com, [cit. 2022-12-11]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pom Klementieff na anglickej Wikipédii.