Porsche 911 (993)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Porsche 911 Carrera (993)

Porsche 911 (993) je model automobilky Porsche AG a nástupca modelu Porsche 964. Model 993 bol zároveň posledným Porsche so vzduchom chladeným motorom.

Model 993 bol vyrábaný v prevedeniach Carrera, Targa (odnímateľná strecha) a Turbo. Model Carrera bolo možné objednať ako verziu s pohonom zadnej nápravy, alebo všetkých kolies Carrera4, Carrera4S. Verzia turbo bola štandardne dodávaná iba s pohonom všetkých kolies.

Motor[upraviť | upraviť zdroj]

Sériove modely Carrera poháňal vzduchom chladený šesťvalcový motor typu boxer o objeme 3 600 cm³. Menovitý výkon tejto pohonnej jednotky bol 200 kW / 272 PS resp. od roku 1996, 210 kW / 286 PS. Automobilka ponúkala aj výkonnostné úpravy týchto motorov ktoré predstavovali zvýšenie výkonu na 210 kW / 286 PS alebo 221 kW / 300 PS.

993 Turbo bol najvýkonnejší variant modelovej rady, jeho taktiež vzduchom chladený šesťvalec s dvoma turbodúchadlami a medzichladičom, disponoval výkonom 300 kW / 408 PS. Aj pre tento motor mal výrobca v ponuke výkonnostné vylepšenia pod označením WLS1 a WLS2, čo v praxi predstavovalo výkony 316 kW / 430 PS a 331 kW / 450 PS. Tieto výkonnostné úpravy boli základom aj pre vyvíjané pretekárske verzie a model GT2, ktorá bola označovaná aj ako okruhový špeciál pre bežnú premávku.

Táto generácia modelu 911 zároveň ukončila éru vzduchom chladených motorov Porsche, pretože vzhľadom k životnému prostrediu, nemalo ďalej zmysel produkovať motory, ktoré by pri svojich enormných výkonoch už nedokázali plniť prísne ekologické normy a ktorých výkon bol taktiež znižovaný neustále zopnutými vrtuľami chladiaceho systému. Už nasledovná generácia, Porsche 911 (996), bola vyrábaná výhradne iba s vodou chladeným šesťvalcovým boxer motorom.

Karoséria[upraviť | upraviť zdroj]

Karoséria modelu 993 bola oproti predchádzajúcemu modelu 964 veľkou a nielen u fanúšikov značky vďačne vítanou inováciou. Dizajnér Harm Lagaay, sa síce pri vývoji novej karosérie držal klasických línií predošlej generácie, ale dokázal spojiť klasiku s inováciou, čím zabezpečil modelu 993 značnú popularitu. Táto verzia Porsche 911 je nielen vďaka poslednému vzduchom chladenému motoru, ale aj klasickým líniám Porsche, považovaná za posledné klasické a pravé Porsche 911.

Model 993 pôsobil celkovo veľmi harmonickým a "svalnatým" dojmom, najmä verzia Turbo so svojím výrazným zadným spojlerom. Problematickým sa ukázalo umiestnenie zadných tlmičov výfuku a samotných potrubí v zadnej časti auta, nakoľko malá vzdialenosť medzi nimi a zadnými pneumatikami spôsobovala nadmerné zohrievanie pneumatík a tým negatívne pôsobila na ich životnosť. Nezriedka bolo pri výkonnejších verziách nutné meniť zadné pneumatiky už po 10 000 km. Servisnými strediskami boli následne domontovávané tepelné štíty, tieto však problém s teplotou pneumatík riešili iba čiastočne. Toto však bol jeden z veľmi mála problémov modelu 993, čo potvrdili aj nezávislé testy rôznych skúšobní, kde sa model 911 a nielen generácia 993 umiestňovali na popredných pozíciach v hodnoteniach spoľahlivosti a celkovo si vybudovali image veľmi spoľahlivých vozidiel.

Model 993 bol počas svojej výroby dodávaný v prevedeniach Carrera, Carrera S, Carrera 4S (4x4), Carrera Turbo (4x4), Carrera RS a GT2. Modely Turbo, RS a GT2 sa okrem klasického každodenného používania v bežnej premávke, často vďaka svojim výnimočným jazdným vlastnostiam a výkonom, objavovali aj na okruhoch, kde si získali značnú popularitu a zozbierali mnohé ocenenia. Ostatne ako väčšina verzií modelovej rady Porsche 911.

Carrera S, Carrera 4S[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia 4S vyrábaná v rokoch 1995 – 1998 bola v podstate krížencom klasickej Carrery a Carrery Turbo. Opticky boli verzia 4S a Turbo veľmi podobné, pričom typickým znakom Turba bolo rozmerný zadný spojler na veku motorového priestoru. Týmto verzia S ani 4S nedisponovala.

Ďalšími vylepšeniami verzie 4S oproti klasickej Carrere bol podvozok a vylepšená brzdová sústava s lakovanými strmeňmi z Turbo verzie. Motor zostal pôvodný ako v bežnej Carrere, teda 210 kW / 285PS.

Interiér verzií S a 4S disponoval už v základe prvkami ktoré boli pre klasickú Carreru za príplatok, napr. el. nastavovanie sedadiel, zadný stierač, kožený interiér, strešný spojler s tretím brzdovým svetlom, klimatizácia, palubný počítač, atď.

Turbo[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Turbo, vyrábaná od roku 1995, bola najvýkonnejšou verziou modelu 911 série 993. Typickým poznávacím znakom bolo rozmerný zadný spojler na veku motorového priestoru. Tento mal za úlohu dopomáhať pomocou prítlaku stabilite auta pri vysokých rýchlostiach a cielene dopravovať čo najväčšie množstvo prúdiaceho vzduchu k dvom prídavným chladičom, ktoré boli umiestnené priamo pod týmto spojlerom a vybavená nimi bola iba verzia Turbo, nakoľko u bežných verzií 911 (993) nebolo v motorov priestore pre miesto.

Motor bol doplnený o dve turbodúchadlá, čo autu poskytovalo nadpriemernú dynamiku a výkon hodný pomenovania 911 Turbo. Paradoxne bol motor verzie Turbo oproti klasickej 911, tichší. Skombinovaním dvoch turbodúchadiel a vzájomným časovým zosúladením ich funkcií sa eliminovala aj známa "turbo diera", typický znak klasických starších turbom dopovaných motorov, krivka krútiaceho momentu mala lineárnejší priebeh, vďaka čomu motor dávkoval svoj výkon kontinuálne a v širokom rozsahu otáčok. Trakcia tejto výkonnej varianty bola zabezpečovaná fabrickým pohonom všetkých štyroch kolies. Výkon tohoto dvoma turbami dopovaného motora o objeme 3 600 cm³, bol 300 kW / 408PS. Zákazkové verzie WLS1 a WLS2 (Werksleistungssteigerung), disponovali výkonmi 430PS a 450PS, a boli zároveň základom pre najvýkonnejšiu verziu GT2.

V oddelení Porsche Exclussive bolo v roku 1995, vyrobených 14 kusov vo vyhotovení kabriolet, poháňané boli turbomotorom z predchádzajúcej generácie modelu 911 (964), karoséria bola rovnaká ako pri pri klasickej 993, ale na zadnej časti auta sa vynímal veľký spojler verzie Turbo a poháňaná bola iba zadná náprava.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]