Portál:Česko/Odporúčaný článok/47

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vyškov (nem. Wischau) je okresné mesto na diaľnici D1, 27 km východne od Brna. Leží takmer uprostred Moravy na rozhraní Drahanskej vrchoviny, Litenčických vrchov a Hornomoravského úvalu pri rieke Hané v nadmorskej výške 254 m n. m., je jedným z hraničných miest regiónu Haná.

Prvá zmienka o meste pochádza z listiny olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka r. 1141. Začiatkom 13. storočia na hrade Vyškove sídlil Jakub úradník kráľa Přemysla Otakara I. V roku 1248 za biskupa Bruna zo Schauenburgu bol Vyškov povýšený na mesto a o niečo neskôr pripadol olomouckým biskupom, ktorým patril až do 19. storočia. V 14. storočí už Vyškov patrí k popredným mestám olomouckého biskupstva.

V husitských dobách bol Vyškov, ktorý zachovával vernosť biskupovi, dobytý a spustošený (asi 1427). Za uhorských vojen ho vypálil syn kráľa Jiřího z Poděbrad, Jindřich I. Starší. O obnovenie mesta sa najviac zaslúžil olomoucký biskup Protasius (v literatúre tiež uvádzaný ako Tas) Černohorský z Boskovíc v priebehu 2. polovice 15. storočia.