Portál:Šport/Odporúčaný článok/22 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Milánsky štadión San Siro – dejisko finále Ligy majstrov 2015/2016.

Liga majstrov UEFA (orig. UEFA Champions League) je výročná futbalová súťaž, ktorú usporiadava Európska futbalová asociácia (UEFA) pre najlepšie kluby európskych líg. Spolu s juhoamerickým Pohárom osloboditeľov je najslávnejšou klubovou trofejou na svete. Súčasným držiteľom je klub Real Madrid. Liga majstrov nesmie byť zamieňaná s Pohárom UEFA, niekdajšou druhou najlepšou európskou klubovou súťažou.

Predchodcom Ligy majstrov bol Pohár majstrov európskych krajín (PMEK), ktorý sa prvýkrát hral v sezóne 1955/56. V PMEK sa hralo vyraďovacím spôsobom, keď v každom kole proti sebe dva tímy odohrali 2 zápasy (každý tím hrá raz doma a raz vonku) a ten s lepším skóre postúpil do ďalšieho kola. Zúčastniť sa mohli víťazi domácich líg a obhajcovia trofejí. Systém bol podobný ako pri juhoamerickom Pohári osloboditeľov.

V sezóne 1992/93 bola súťaž reorganizovaná do dnešnej Ligy majstrov, i v nasledujúcich rokoch prebiehali menšie úpravy. V súčasnosti má Liga majstrov tri predkolá a hlavnú súťaž, ktorá je rozdelená na prvú fázu hranú v štvorčlenných skupinách (hraným spôsobom každý s každým doma a vonku), z každej z týchto skupín postupujú dve najlepšie mužstvá do druhej fázy hranej vyraďovacím systémom dvoch zápasov (doma - vonku), kde postupuje vždy mužstvo s lepším súčtom skóre z oboch zápasov (pri rovnosti rozhoduje vyšší počet strelených gólov na ihrisku súpera, pri rovnosti oboch skóre sa potom predlžuje a prípadne rozhodujú pokutové kopy). Finále sa hrá na jeden zápas na dopredu určenom štadióne.

Najnovším víťazom Ligy majstrov je Real Madrid, ktorý vo finále na milánskom štadióne San Siro porazil Atlético Madrid 2 : 1 až po penaltovom rozstrele a získal tak už jedenástykrát túto trofej.