Portál:20. storočie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 21 článkov.
Century Portál 20. storočia
Veľká štvorka
Veľká štvorka
„Pán Gorbačov, strhnite tento múr!“
„Pán Gorbačov, strhnite tento múr!“

Z chronologického hľadiska 20. storočie začalo 1. januára 1901 a skončilo sa 31. decembrom 2000. V historiografii sa najmä vo vzťahu k európskym dejinám zaužíval koncept „krátkeho 20. storočia“, ktorého autorom je britský marxistický historik Eric Hobsbawm. „Krátke 20. storočie“ sa začína vypuknutím prvej svetovej vojny (1914) a končí zánikom Sovietskeho zväzu (1991). Táto historická epocha je charakterizovaná turbulentnými politickými zmenami, zrodom komunizmu, nacizmufašizmu vo svojej praktickej podobe, ale aj počiatkom európskej a euroatlantickej integrácie na hlbších inštitucionálnych základoch.

Odporúčaný článokupraviť

Richard Milhous Nixon (* 9. január 1913, Yorba Linda, Kalifornia, USA – † 22. apríl 1994, New York, New York) bol americký politik. V rokoch 19691974 bol 37. prezident Spojených štátov.

Za prezidenta bol zvolený 5. novembra 1968. Porazil pri tom s veľkým odstupom demokrata Huberta Humphreyho, aj vďaka tomu že sľuboval stiahnutie amerických vojsk z Vietnamu. Jeho veľkým odporcom bol práve kvôli vojne vo Vietname britský hudobník John Lennon. Vyštudoval Whittier College v roku 1934 a Duke University of Law v roku 1937 kedy sa vrátil do Kalifornie praktizovať právo. On a jeho manželka Pat Nixonová sa presťahovali do Washington D.C. za prácou vo federálnej vláde v roku 1942. Potom počas druhej svetovej vojny slúžil v US Navy. V roku 1946 bol v Kalifornii zvolený do snemovne poslancov a v roku 1950 do senátu. Jeho úsilie v prípade Algera Hissa mu prinieslo reputáciu anti-komunistu a povýšilo ho to k národným prominentom. Bol spolukandidátom Dwight D. Eisenhowera v Republikánskej strane v prezidentských voľbách v roku 1952. Osem rokov slúžil ako viceprezident. Viedol neúspešnú prezidentskú kampaň v roku 1960. Prehral tesne oproti svojmu protivníkovi Johnovi F. Kennedymu. V roku 1962 stratil post Guvernéra Kalifornie. V roku 1968 opäť kandidoval a bol zvolený. Hoci spočiatku stupňoval Americkú účasť vo Vietnamskej vojne potom ukončil zásah v roku 1973. Nixonova návšteva Čínskej ľudovej republiky v roku 1972 otvorila diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami. Zaslúžil sa aj o zmiernenie napätia medzi Sovietskym zväzom a USA. V domácej politike všeobecne zaviedol politiku, ktorá preniesla moc z Washingtonu D.C. do ostatných štátov. Odštartoval iniciatívu boja proti rakovine a ilegálnym drogám, zrušil rasovú segregáciu v južanských školách, zrealizoval environmentálnu reformu a uviedol legislatívu reformy zdravotnej starostlivosti a sociálnej prosperity. Jeho politickú činnosť ukončila aféra Watergate, pri ktorej vyšlo najavo, že vedome kryl a popieral odpočúvanie novinárov.


Vedeli ste, že...upraviť
  • ... v roku 1920 bolo na území Slovenska len 143 motorových vozidiel (t. j. osobných a nákladných automobilov, motocyklov a traktorov)?
  • ... najkratším vojnovým konfliktom 20. storočia bola tzv. šesťdňová vojna (resp. tretia arabsko-izraelská vojna), ktorá trvala od 5. do 10. júna 1967?
  • ... Ronald Reagan ako prvý prezident Spojených štátov od 40. rokov odchádzal z prezidentského úradu obľúbenejší než doň nastupoval?
Povedali o 20. storočíupraviť
Dejiny si žijú svoj vlastný život. O udalostiach a faktoch vzniká vo vedomí ľudí osobitný a samostatný obraz, ktorý sa mení v závislosti od dobových okolností. Aj keď sa samotné udalosti a fakty nezmenili, lebo sa už zmeniť nemôžu, mení sa pohľad na ne a ich interpretácia.
– pohľad historika Štefana Šutaja v monografii Maďarská menšina na Slovensku v 20. storočí (Kalligram 2012, s. 38)
Verím, že v 20. storočí, sa ľudstvo učí z mnohých, mnohých skúseností. Niektoré sú pozitívne a mnohé negatívne.
Dalajláma
Kvalitný obrázokupraviť
Dokumentupraviť
Vladimír Mináč
Vladimír Mináč
Kultúra existuje iba potiaľ, pokiaľ sa snaží, pokiaľ ustavične zápasí o poľudštenie človeka, o medziľudské porozumenie. Jej vyspelosť sa nemeria iba intelektuálnymi a tvorivými výkonmi, ale práve jej trvalým a nepremenným zmyslom, jej ustavičným dotykom s individuálnym človekom v národnom či nadnárodnom kolektíve - práve ustavičnosť onoho dotyku, jeho vytrvalé trvanie je nádejou ľudstva, dnes už vari jedinou a poslednou. ... Dodatočne - mnohé veci stíhame iba dodatočne - čítam jednu z podôb takejto vzbury, francúzskeho možno význačného a možno iba známeho maliara Jeana Dubuffeta: „Umelecká tvorba, ktorá základným spôsobom neodsúdi kultúru, ktorá neukáže na jej prázdnotu a nezmyselnosť, nám v ničom nepomôže.“ Vždy pri takýchto vzburách, a poznáme ich mnoho v našom i iných storočiach, ide nie o podstatu kultúry, ale práve o jej konkrétnu podobu, o podobu jej obmedzení, ktoré sa uskutočňujú niekedy železnou rukou štátnej moci a inokedy akoby zamatovou rukou trhových vzťahov, a ešte inokedy opätkom univerzálnej ideológie.
Vladimír Mináč

Rozdelenieupraviť
Kategórieupraviť

Pre zobrazenie podkategórií klikni na ►

Pozri ajupraviť

Historický portál

Vyhľadávanie:
Iné projektyupraviť
Oznámeniaupraviť

Ak ste vo Wikipédii nový, prečítajte si stránku Wikipédia:Wikiportál, pravdepodobne vám pomôže.

Články, ktoré sa týkajú tohto portálu môžete na tento portál odkázať buď prostredníctvom IB alebo šablónou {{Portál|20. storočie|Portál 20. storočia}}, ktorú vložíte na koniec tesne pred kategórie. Ďakujeme!

Správcovia portáluupraviť