Portál:História/Odporúčaný článok/10 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol II., posledný Habsburg na španielskom tróne.

Vojna o španielske dedičstvo bola vojna medzi Francúzskom a rímskonemeckým cisárom (rakúskymi Habsburgovcami) o španielsky trón v rokoch 1700/1701 až 1713/1714.

Príčiny[upraviť zdroj]

Španielsky kráľ Karol II., ktorý zomrel roku 1700, nezanechal potomkov, preto ním vymreli španielski Habsburgovci. Toto sa vopred očakávalo.

Existovali dvaja kandidáti na trón:

  • Jozef Ferdinand Bavorský mal byť nástupcom na trón podľa zmluvy z roku 1698. Tento však nečakane zomrel (1699), a tak Francúzsko, Anglicko a Nizozemská republika uzavreli zmluvu, podľa ktorej sa mal nástupcom stať mladší syn rímskonemeckého cisára Leopolda I. Karol VI.
  • Karol II. vo svojom testamente určil za nástupcu Filipa z Anjou, vnuka staršej sestry Karola II. vydatej za Ľudovíta XIV. Uvádza sa, že tak urobil buď na nátlak francúzskeho kráľa, alebo že išlo o podvod a Karol II. buď vôbec nemal poňatia, čo podpisuje, alebo že bol text na listinu neskôr dopísaný.

Filip sa ujal španielskeho trónu ako Filip V. hneď po Karlovej smrti a proti tomu hneď protestoval rímskonemecký cisár Leopold I. Habsburský a vyhlásil Francúzsku vojnu.