Portál:Hudba/Odporúčaný článok/12 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Die Toten Hosen je nemecká punk rocková skupina, ktorá vznikla začiatkom osemdesiatych rokov v Düsseldorfe. S ďalšou punk rockovým zoskupením Die Ärzte patria k najpopulárnejším nemeckým skupinám. Vedúcou osobnosťou Die Toten Hosen je spevák Campino.

Vznik[upraviť zdroj]

Nemecká punková legenda Die Toten Hosen vznikla v Dusseldorfe v roku 1982 z kapiel ZK a KFC. Kapelu tvorila šestica mužov:

Vo svojich začiatkoch boli známi hlavne svojimi výtržnickými kúskami po vzore anglických punkerov. Počas nahrávania ich debutového albumu odchádza gitarista Walter. Nahrávanie albumu trvalo veľmi dlho. Album Opel-Gang vychádza v máji 1983 a patrí k pilierom nemeckej punkovej scény. V tom istom roku vychádza tiež singel "Eisgekuhlter Bommelunder" na ktorý kapela natáča aj klip v bavorskom kostole ktorý musia po nahrávaní nanovo vysvätiť.

Nasledujúci album Unter Flasche Flagge vyšiel v októbri 1984. O rok neskôr v kapele prepuká ponorková nemoc čo dokazuje aj EP s príznačným názvom The Batlle of the Bands. Z kapely odchádza bubenik Trini a nahrádza ho veterán Wolli.

V Británii uspel predovšetkým album Never Mind The Hosen Here´s Die Roten Rosen (coververzia nemeckých pop hitov) ktorý vyšiel v r.1987 pod pseudonymom Die Roten Rosen. V tomto období sa kapela stáva známou vďaka koncertovaniu vo východnom bloku Európy. Vystúpiť mali dokonca aj v bývalom Československu (v Plzni), ale ich vystúpenie sa nakoniec nekonalo.