Portál:Hudba/Odporúčaný článok/23 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sir James Paul McCartney, známy ako Paul McCartney (* 18. jún 1942, Liverpool, Spojené kráľovstvo) je britský hudobník, skladateľ a producent, ktorý sa preslávil ako člen skupiny The Beatles.

McCartneyho skladba Yesterday (podpísaná podľa ústnej dohody s partnerom Johnom Lennonom menami obidvoch autorov – Lennon-McCartney) je podľa Guinessovej knihy rekordov najvyužívanejšou piesňou v dejinách populárnej hudby. Samotný McCartney je považovaný za najúspešnejšieho hudobného skladateľa všetkých čias. V poslednej dobe sa mu podarilo prekonať ďalší rekord – najrýchlejšie vypredaný koncert. Na jeho koncert, ktorý sa uskutočnil 30. októbra 2005 v Omahe, boli lístky vypredané počas 14 minút.

Životopis[upraviť zdroj]

Detstvo a mladosť[upraviť zdroj]

Paul McCartney sa narodil írskym rodičom (James McCartney a Mary Patricia Molinová). Spoločne s bratom Michaelom (tiež sa snažil sa hudobne presadiť pod pseudonymom Mike McGear, ale nie príliš úspešne) boli vychovávaní v katolíckej viere. Matka zomrela na rakovinu prsníka, keď mal Paul 13 rokov. V detstve mu otec kúpil prvú gitaru a keďže predtým sám hral na trúbku a klavír v jazzovej kapele, dával Paulovi prvé lekcie hudby sám.

The Beatles[upraviť zdroj]

Na gymnázii v Quarry Bank poznal George Harrisona a začali sa spolu učiť hrať na gitaru.

História skupiny The Beatles sa začala v roku 1957, keď sa na kolotoči v anglickom Wooltone Paul zoznámil s Johnom Lennonom, ktorý ho priviedol do skupiny Quarrymen ako nového gitaristu. Týmto okamihom vzniká najslávnejšie hudobné spojenie všetkých čias – Lennon/ McCartney. Lennon a McCartney potom začali spolupracovať na písaní piesní, za prvé dva roky spolupráce ich napísali okolo stovky. Celý svoj voľný čas trávili spolu a hrali na gitary.