Portál:Hudba/Odporúčaný článok/30 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nirvana bola grungeová skupina pôsobiaca v rokoch 1987-1994. Založili ju Kurt Cobain a Chris Novoselic v mestečku Aberdeen, neďaleko Seattlu v americkom štáte Washington. Vznikla v období, keď sa začala formovať nová Seattleská hudobná scéna, predovšetkým vďaka miestnemu undergroundovému vydavateľstvu Sub Pop, ktorá neskôr dostala označenie Grunge. Na skupinu mali vplyv už existujúce progresívne grungeové skupiny v Seattli a blízkom okolí, predovšetkým Soundgarden, Tad, Mudhoney a Melvins, ktorým sa pripisuje vytvorenie špecifického podladeného grunge zvuku.

V roku 1991 vydala Nirvana v poradí druhý album s názvom Nevermind, ktorý predstavoval zlom v populárnej hudbe 90-tych rokov a Seattleská grunge rocková scéna sa stala slávnou. S albumom Nevermind, obsahujúcim piesne ako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, alebo Lithium, prišla renesancia rockovej hudby, ktorá predtým dlhé roky stagnovala a preto označujeme rockovú hudbu deväťdesiatych rokov ako „po nirvanovskú“. Pieseň Smells Like Teen Spirit sa dokonca stala podľa analýz populárnej hudby i ankiet, najvplyvnejšou a najdôležitejšou skladbou 90- tych rokov, vplyv Nirvany sa totiž neobmedzoval len na rockovú scénu a grunge módu. Sláva bola však i jedným zo spúšťačov depresie na povrchu síce nihilistického, vo vnútri však citlivého lídra skupiny a „dušu generácie dvadsaťročných“, charizmatického Kurta Cobaina, ktorý spáchal samovraždu v roku 1994 a skupina sa rozpadla.

Kurt Cobain sa tak zaradil medzi vplyvných umelcov, ktorých pohltila a zničila sláva a s ňou spojená drogová závislosť, teda temné stránky amerického sna. Zomrel ako 27- ročný, tak ako Jim Morrison, Janis Joplin, Jean-Michel Basquiat, Jimi Hendrix.

Nirvana, ikona grunge rocku, ktorá bola neraz i vykrádaná, vydala počas svojej krátkej existencie len štyri radové albumy (Bleach, Nevermind,Incestide, In Utero), jednu kompiláciu B-strany singlov (Incesticide a MTV koncert Unplugged), ostatné albumy vydané po smrti Cobaina sú produktom vydavateľstva Geffen Records a vdovy Courtney Love, ktorá zdedila autorské práva po manželovi.