Portál:Hudba/Odporúčaný článok/38 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tublatanka je slovenská rocková kapela, ktorú v roku 1982 založili Martin Ďurinda (gitara) a Juraj Černý (bicie).

Vznik[upraviť zdroj]

Názov skupiny pochádza z knihy Edgar Rice Burroughsa, Tarzan. Jeho základom je meno nevlastného Tarzanovho opičieho otca, zlého opičiaka menom Tublat s príponou po vzore vtedajšieho veľmi populárneho ľudového orchestra, ktorý sa volal Moravanka. „Ľudový charakter“ skupiny podčiarkovali aj kostýmy (slovenské ľudové kroje), ktoré kapela používala na svojich vystúpeniach počas prvých desiatich rokov.

Prvá pôvodná zostava skupiny bola:

Autorom textov skladieb a manažérom skupiny bol Martin Sarvaš. Medzi hudobné vzory Maťa Ďurindu a Ďura Černého patrili Led Zeppelin, Deep Purple, Thin Lizzy, Nazareth, The Who, Yes a Pink Floyd. Skupina sa v začiatkoch štýlovo prikláňala k hard rocku.

Profesionálna kariéra[upraviť zdroj]

80. roky[upraviť zdroj]

Po festivale amatérskych skupín v PKO v Bratislave, ktorý pod názvom „Mladá vlna 82“ organizoval Richard Müller dostala Tublatanka ponuku od jediného vtedajšieho slovenského hudobného vydavateľstva OPUS na nahratie LP platne. Z prvého albumu, ktorý vyšiel pod názvom Tublatanka (1985) sa predalo okolo 100 000 hudobných nosičov a tak skupina dostala ponuku na vydanie ďalšieho, ktorý vyšiel o jeden a pol roka pod názvom Skúsime to cez vesmír (1986). Toto LP prekonalo predajnosťou prvý album.