Portál:Hudba/Odporúčaný článok/5 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Wolfgang Amadeus Mozart (* 27. január 1756 Salzburg – † 5. december 1791 Viedeň) bol rakúsky klasicistický hudobný skladateľ.

Mozart sa narodil ako najmladší zo siedmich detí Leopolda a Anny Marie Mozartových. Zo všetkých siedmych súrodencov sa však dospelosti dožil iba Wolfgang a jeho o štyri a pol roka staršia sestra Anna Marie, prezývaná Nannerl.

V detstve bol s celou rodinou na dlhých hudobných turné po metropolách celej Európy: tri roky trvajúcom po západnej Európe: severné Nemecko, Nizozemsko, Paríž, ďalej Londýn, Haag a znovu Paríž, južné Francúzsko a Švajčiarsko. V Anglicku sa zoznámil s Johannom Christianom Bachom, ktorý ho učil hre na klavír, a spoznal bližšie prostredie talianskej opery. Wolfgang a jeho sestra boli na turné predstavovaní ako zázračné deti.

V neskoršom veku podnikol Mozart teraz iba so svojím otcom študijné cesty po Taliansku. Pomocou otcových známostí získaval Mozart od šľachty objednávky na opery. V Taliansku Mozart spoznal taliansky hudobný štýl, ktorý bol vtedy uznávaný za jediný a dokonalý, a skomponoval dve typicky talianske opery: Mithridates, kráľ pontský a Lucius Sulla; ďalej serenádu Ascanius v Albe. Počas talianskej cesty sa zhoršil Mozartov vzťah k otcovi. Po návrate z Talianska Mozart navštívil Viedeň a Mníchov, kde sa konala premiéra jeho opery Záhradníčka z lásky.