Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/46

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Typická webkamera
Typická webkamera

Webkamera alebo webová kamera je vstupné zariadenie počítača slúžiace na snímanie pohyblivého obrazu alebo statických obrázkov, a ich prenos do počítača pre ďalšie spracovanie. Predstavujú konštrukčne jednoduchý spôsob digitalizácie obrazu pre počítačové spracovanie.

Ich hlavným využitím (ako vyplýva z názvu) je internet - online zobrazenie účastníkov videokonferencie, snímanie priestoru a prenos informácii na internetovú stránku, fotografovanie a pod. Ich využitie je všestrannejšie - umožňujú napr. sledovať priestor ako bezpečnostná kamera, na stráženie detí, na prenos obrazu zo známych miest či turistických destinácií, na cestách a diaľniciach pre zobrazenie dopravnej situácie a pod. Záleží len od aplikačného softvéru, ktorý webkameru obsluhuje.

Štandardná webkamera je tvorená jednoduchým objektívom (obvykle len s jednou šošovkou), snímacím prvkom - najbežnejší je CCD snímač s rozlíšením 640x480 pixelov (minimálne 320x240, horná hranica nie je obmedzená) a vyhodnocovacou elektronikou s USB interfejsom.