Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/5

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Disketa obsahujúca zdrojový kód červa Morris uložená v Bostonskom vedeckom múzeu
Disketa obsahujúca zdrojový kód červa Morris uložená v Bostonskom vedeckom múzeu

Počítačový červ je program so škodlivým kódom, ktorý napáda hostiteľský počítač, využíva jeho prepojenie cez sieť s ďalšími počítačmi a prostredníctvom nich sa šíri ďalej.

Je podtriedou vírusu. Na rozdiel od počítačových vírusov, červ nepotrebuje na svoje šírenie hostiteľský program. Obsahuje totiž rutiny, resp. podprogramy ktoré zabezpečujú jeho kopírovanie a ďalšie šírenie, čo je ich obrovská výhoda. Nebezpečné sú najmä vďaka svojej schopnosti replikácie vo veľkých objemoch. Škodlivé kódy, ktoré sa poslednú dobu šíria, sú vo veľkej väčšine práve červy.

Jedným z kritérií na rozlišovanie typov počítačových červov je podľa povahy šírenia a typu útoku.
E-mailový červ, ktorý sa šíri na základe zoznamu adries v užívateľskom programe. Na svoje šírenie používa e-mailovú komunikáciu, pričom zneužíva chyby v programe. Napriek tomu však potrebuje aj ľudský prvok na to, aby sa mohol úspešne šíriť.
Sieťový červ sa po sieti šíri využívajúc chyby v serverových častiach programov, pričom sám aktívne vyhľadáva ďalšie servery vhodné na napadnutie. Vďaka tomu, že nepotrebuje k svojej činnosti ľudský prvok, je nebezpečnejší a ťažko ovládateľný.