Portál:Letectvo/Vybraná osobnosť/25

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Harriet Quimbyová (angl. Harriet Quimby; * 11. máj 1875, Michigan, Spojené štáty – † 1. júl 1912, Squantum, Massachusetts, Spojené štáty) bola americká pilotka, novinárka a filmová scenáristka. V roku 1911 získala pilotnú licenciu Amerického aeroklubu, čím sa stala prvou ženou s pilotnou licenciou v Spojených štátoch. V roku 1912 ako prvá žena uskutočnila prelet nad Lamanšským prielivom.

Hoci sa dožila len relatívne mladého veku 37 rokov, mala výrazný dopad na pôsobenie žien v letectve. Patrila k priekopníčkam, ktoré plne prenikli do pôvodne mužskej domény letectva, ktoré sa na prelome 19. a 20. storočia vyznačovalo značným adventurizmom i riskantnosťou, a tak ho priblížili aj ženskej laickej verejnosti.

Narodila sa v štáte Michigane v rodine Williama Quimbyho a Ursuly rod. Cookovej (angl. Cook). Presné miesto jej narodenia nie je známe, avšak vyrastala v mestečku Arcadia Township. Jej rodina sa presťahovala do San FranciscaKalifornii, kde sa stala novinárkou v redakcii San Francisco Dramatic Review, pričom publikovala aj v San Francisco ChronicleCall-Bulletin. Liberálnejšia atmosféra v kalifornskej spoločnosti, kde mladé ženy opúšťali tradičné sociálne roly a odchádzali študovať na vysoké školy aj do odborov ako medicína či hrať v divadlách, mala na Quimbyovú veľký vplyv.