Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/11 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

John Ronald Reuel Tolkien (* 3. január 1892 – † 2. september 1973) bol anglický spisovateľ, autor knihy The Hobbit (v slovenčine "Hobit") a jej pokračovania The Lord of the Rings (v slovenčine "Pán prsteňov"), jeho najznámejšej knihy. Na Univerzite v Oxforde pôsobil v rokoch 19251945 ako profesor anglosaštiny (starej angličtiny), v rokoch 19451959 potom ako profesor anglického jazykaliteratúry. Bol nepochybne významným jazykovedcom a znalcom anglosaštiny (starej angličtiny) a starej nórštiny. Spolu s najbližším priateľom C. S. Lewisom sa schádzal v literárnom diskusnom klube Inklings (doslova "Atramentovci").

Tolkienove dielo zahŕňa aj množstvo kníh z pozostalosti o histórii fiktívneho sveta Stredozeme, v ktorej sa Hobit a Pán prsteňov odohrávajú. Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel je Tolkien považovaný za otca modernej high fantasy. Ostatné Tolkienove publikované fantasy diela sú rozprávky a príbehy, ktoré pôvodne rozprával svojím deťom a netýkajú sa Stredozeme.

Tolkien sa narodil v Bloemfonteinu, hlavnom meste Oranžského slobodného štátu (dnes časti Juhoafrickej republiky), Arthurovi Tolkienovi, riaditeľovi miestnej bankovej pobočky a jeho žene Mabel Tolkienovej (rodenej Suffieldovej).