Portál:Slovensko/Odporúčaný článok/16

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Františkánsky kostol a kláštor sa nachádza v bratislavskom Starom Meste. Postavený bol ako gotická jednoloďová stavba v 13. storočí (1290). Zasvätený je Zvestovaniu Pána. Jeho vysviacky v roku 1297 sa zúčastnil kráľ Ondrej III. Začiatkom 15. storočia bola nad krížovou chodbou na južnej stene umiestnená gotická veža, ktorú vytvoril Michael Chnab. V roku 1897 však jej hornú časť kvôli poškodeniu museli nahradiť neogotickou nadstavbou podľa projektu architekta Friedricha Schuleka. Originál slúži ako altán v sade Janka Kráľa v petržalskej časti Bratislavy. Po zemetraseniach v prvej polovici 17. storočia sa kostol opravoval. Z tohto obdobia pochádza renesančná klenba lode. V polovici 18. storočia bola barokovo upravené priečelia kostola podľa návrhu architekta Luca de Schramma. Nad portálom je umiestnená socha Immaculaty pravdepodobne od sochára Jozefa Sartoryho.

Ku kostolu postupne pristavali tri kaplnky. Architektonicky najcennejšia je kaplnka sv. Jána evanjelistu ktorá bola postavená v gotickom slohu v druhej polovici 14. storočia. Kaplnku dal postaviť syn richtára Jakuba Ján. Kaplnka je dvojpodlažná s kryptou Jakubovcov v suteréne podľa vzoru parížskej Sainte Chapelle.

Vnútorné zariadenie pochádza prevažne z 18. storočia. Na južnom oltári je obraz Narodenia Krista a alegorické postavy Vedy a Umenia. Dominantou severného oltára je gotické súsošie piety z 15. storočia. Po stranách stoja dve sochy smútiacich anjelov pravdepodobne od Ľudovíta Godeho.