Portál:Slovensko/Odporúčaný článok/22

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prezident Slovenskej republiky je hlavou Slovenskej republiky. Reprezentuje Slovenskú republiku navonok i dovnútra a svojim rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Súčasným prezidentom Slovenskej republiky je Doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc.

Prezident predovšetkým zastupuje SR navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Túto svoju právomoc môže preniesť na vládu (a doteraz tak urobili všetci slovenskí prezidenti). Prijíma, poveruje a odvoláva vedúcich diplomatických misií. Zvoláva ustanovujúcu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky. Môže rozpustiť NR SR, podpisuje zákony, vymenúva vládu a ďalších štátnych funkcionárov, sudcov, profesorov, generálov atď. Udeľuje vyznamenania, odpúšťa a zmierňuje tresty, vyhlasuje referendum. Je hlavným veliteľom ozbrojených síl, vypovedá vojnu (na základe rozhodnutia NR SR) a uzatvára mier, nariaďuje mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlasuje vojnový stav alebo výnimočný stav atď.

Spôsob voľby prezidenta je upravený predovšetkým v Ústave SR, v článkoch 101 až 107 a v Zákone 46/1999 Z.z. o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní, o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov.