Portál pre voľné údaje EÚ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Portál otvorených dát EÚ
URLdata.europa.eu/euodp/sk
KomerčnáNie
Typ stránkyPortál verejných služieb a inštitucionálne informácie
Jazyk24 úradných jazykov EÚ
RegistráciaNevyžaduje sa
Licencia obsahuvoľná
VlastníkEurópska únia
TvorcaÚrad pre publikácie EÚ
Spusteniedecember 2012

Portál otvorených dát EÚ je prístupovým miestom k verejným údajom, ktoré uverejnili inštitúcie, agentúry a iné orgány Európskej únie. Tieto informácie môžu byť opätovne použité na komerčné aj nekomerčné účely.

Portál je kľúčovým nástrojom stratégie EÚ v oblasti otvorených dát. Zabezpečením jednoduchého a bezplatného prístupu k údajom sa zlepšia možnosti ich inovatívneho využitia a zvýši sa ich hospodársky potenciál. Cieľom portálu je aj zabezpečiť väčšiu transparentnosť a zodpovednosť inštitúcií a ďalších orgánov EÚ.

Právny základ a spustenie portálu[upraviť | upraviť zdroj]

Právnym základom portálu, ktorý bol spustený v decembri 2012, je rozhodnutie Komisie z 12. decembra 2011 (2011/833/EÚ) o opakovanom použití dokumentov Komisie.

Na základe tohto rozhodnutia sa všetky inštitúcie EÚ vyzývajú, aby vždy, keď je to možné, zverejňovali informácie ako sú otvorené údaje a sprístupňovali ich verejnosti.

Správa portálu je zverená Úradu pre vydávanie publikácií Európskej únie. Vykonávanie politiky EÚ týkajúcej sa otvorených údajov je však úlohou Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre komunikačné siete, obsah a technológie (GR CONNECT).

Funkcie portálu[upraviť | upraviť zdroj]

Portál umožňuje používateľom vyhľadávať, preskúmať, prepojiť, sťahovať a opätovne použiť údaje na komerčné alebo nekomerčné účely, a to vďaka katalógu spoločných metaúdajov. Prostredníctvom portálu majú používatelia prístup k údajom zverejneným na webových sídlach jednotlivých inštitúcií, agentúr a iných orgánov EÚ.

Sémantické technológie ponúkajú nové funkcie. Katalóg metaúdajov je možné prehľadávať prostredníctvom interaktívneho vyhľadávača (pozri záložku Dáta) alebo prostredníctvom dotazov SPARQL (pozri záložku Prepojené údaje).

Používatelia môžu jednoduchým spôsobom navrhnúť, ktoré údaje by mali byť na portáli

Používatelia môžu navrhnúť, ktoré údaje podľa ich názoru chýbajú na portáli a poskytnúť spätnú väzbu o kvalite dostupných údajov.

Rozhranie je dostupné v 24 úradných jazykoch EÚ, pričom väčšina metaúdajov je v súčasnosti k dispozícii v obmedzenom počte jazykov (angličtina, francúzština a nemčina). Niektoré metadúdaje (napr. názvy poskytovateľov údajov a geografické pokrytie) sú v 24 jazykoch.

Podmienky použitia[upraviť | upraviť zdroj]

Portál otvorených dát EÚ za 60 sekúnd

Na väčšinu údajov dostupných prostredníctvom Portálu otvorených dát EÚ sa vzťahuje právne upozornenie portálu Europa. Vo všeobecnosti platí, že tieto údaje sa môžu bezplatne využiť na komerčné a nekomerčné účely pod podmienkou, že sa uvedie ich zdroj. Na malé množstvo údajov sa vzťahujú osobitné podmienky opakovaného použitia, ktoré sa týkajú hlavne ochrany súkromia a práv duševného vlastníctva. Odkaz na tieto podmienky nájdete pri každom súbore údajov.

Dostupné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Aplikácie vytvorené za použitia otvorených dát EÚ možno zdieľať na Portáli otvorených dát EÚ, čím sa zvyšuje ich viditeľnosť.

Portál obsahuje širokú škálu vysokokvalitných otvorených dát zo všetkých oblastí politík EÚ vrátane hospodárstva, zamestnanosti, vedy, životného prostredia a vzdelávania. Ich význam bol potvrdený v Charte G8 o otvorených údajoch.

Doteraz sprístupnilo svoje súbory údajov približne 70 inštitúcií, orgánov a útvarov EÚ (napr. Eurostat, Európska environmentálna agentúra, Spoločné výskumné centrum, generálne riaditeľstvá Európskej komisie a agentúry EÚ). Celkovo je tak k dispozícii viac ako 11 700 súborov údajov.

Portál obsahuje aj galériu aplikácií a katalóg vizualizácií (spustené v marci 2018).

V galérii aplikácií môžu používatelia nájsť aplikácie využívajúce údaje EÚ a vyvinuté inštitúciami, agentúrami alebo inými orgánmi EÚ, prípadne tretími stranami. Aplikácie demonštrujú informačnú hodnotu údajov a sú zároveň príkladom ich využitia v praxi.

Katalóg vizualizácií ponúka súbor vizualizačných nástrojov, školiacich materiálov a opakovane využiteľných vizualizácií pre všetky úrovne znalostí o vizualizácii dát – pre začiatočníkov aj expertov.

Architektúra portálu[upraviť | upraviť zdroj]

Portál je vytvorený pomocou riešení s otvoreným zdrojom, akými sú napríklad Drupal (systém na správu obsahu) a CKAN (softvér pre katalógy údajov vyvinutý Open Knowledge Foundation). Portál využíva ako RDF databázu Virtuoso a má koncový bod SPARQL.

V katalógu metaúdajov sa uplatňujú medzinárodné normy ako napr.: Dublin Core, slovník katalógu údajov DCAT-AP a schéma Asset Description Metadata Schema (ADMS)

Mapová aplikácia strediska EFDAC, ktorú vyvinulo Spoločné výskumné centrum, umožňuje používateľom vyhľadávanie a navigovanie na mapách a v iných súboroch geografických údajov, ktoré má EFDAC k dispozícii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku EU Open Data Portal na anglickej Wikipédii.