Portland Trail Blazers

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Portland Trail Blazers, skrátene aj Blazers je americký profesionálny basketbalový tím sídliaci v meste Portland, štáte Oregon v USA. Portland Trail Blazers hráva v NBA, ako súčasť Západnej konferencie, Severozápadnej divízie. Na domáce zápasy nastupujú Blazers v Moda Center.

História a najväčšie úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasné logo Portlandu Trail Blazers

Klub vznikol v roku 1970. Za najväčší úspech Trail Blazers sa považuje zisk majstrovského titulu v roku 1977. Blazers trikrát postúpili do finále (v rokoch 1977, 1990, 1992), šesťkrát ovládli Severozápadnú divíziu (v rokoch 1978, 1991, 1992, 1999, 2015, 2018). Tím postúpil do play off tridsaťštyrikrát z celkových štyridsiatich ôsmich účastí v NBA, čo ho radí na tretiu priečku v počte postupov do play off za Los Angeles Lakers a San Antonio Spurs. Šesť hráčov zaradených do siene slávy hrávalo za Portland (Lenny Wilkens, Bill Walton, Clyde Drexler, Dražen Petrović a Scottie Pippen). Za najúspešnejšieho sa považuje Bill Walton, ktorý ako jediný získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finále (NBA Finals Most Valuable Player) v roku 1977 a takisto získal ako jediný cenu pre najužitočnejšieho hráča (NBA Most Valuable Player) v roku 1978. Ocenenie pre najužitočnejšieho nováčika (NBA Rookie of the year) získali celkovo 4 hráči (Geoff Petrie, Sidney Wicks, Brandon Roy a Damian Lillard). Traja hráči dostali ocenenie pre hráča, ktorý sa najviac zlepšil v porovnaní s predchádzajúcou sezónou (NBA Most Improved Player): Kevin Duckworth (1988), Zach Randolph (2004), a CJ McCollum (2016). V klube takisto trénovali dvaja tréneri, ktorí sú členmi siene slávy NBA (Lenny Wilkens a Jack Ramsay) a dvaja tréneri, ktorí získali ocenenie tréner roka (NBA Coach of the Year Award).

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti vládne v klube éra rozohrávača Damiana Lillarda, ktorý patrí k najlepším strelcom celej súťaže. Toho výborne dopĺňa na rozohrávke strelec CJ McCollum, veľké výkony sa v klube očakávajú aj od výchádzajúcej podkošovej hviezdy Jusufa Nurkića. Generálnym manažérom tímu je Neil Oshley, hlavným trénerom je uznávaný Terry Stotts.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Commons ponúka multimediálne súbory na tému Portland Trail Blazers.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Portland Trail Blazers na anglickej Wikipédii.