Posilňovač riadenia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elektrický posilňovač riadenia z vozidla Toyota Prius
Čerpadlo hydraulického posilňovača riadenia poháňané remenicou

Posilňovač riadenia je hydraulické alebo elektrické zariadenie, ktoré znižuje silu, potrebnú na otočenie volantu. Vo vozidlách, ktoré majú zaťaženú prednú nápravu, je potrebné vyvinúť veľkú silu na otočenie volantom, najmä ak vozidlo stojí alebo sa pohybuje malou rýchlosťou.

Pri nákladných automobiloch sa to najprv riešilo zväčšením priemeru volantu, čím sa zväčšila páka a tým sa znížila potrebná sila. V súčasnosti sa vo vozidlách používajú hydraulické posilňovače riadenia (servoriadenie) alebo elektrické posilňovače (systémy EPAS alebo NSK EPS), kde elektromotor pomáha pri otáčaní volantu. Základnou požiadavkou na posilňovače riadenia je to, aby bolo umožnené riadenie aj v prípade poruchy posilňovača (musí byť zachovaná mechanická väzba). Ďalšou požiadavkou je zmenšovanie účinnosti posilňovača riadenia stúpajúcou rýchlosťou vozidla. V niektorých moderných hydraulických posilňovačoch riadenia je použitý elektrický kontrolný ventil, ktorý redukuje tlak pri zrýchľovaní vozidla. Ako médium v hydraulických posilňovačoch riadenia sa používa hydraulický olej.

Nevýhodou hydraulických posilňovačov riadenia je spotrebovanie výkonu motora pre pohon čerpadla aj v čase, keď posilňovač nevykonáva činnosť. Elektrické posilňovače týmto problémom netrpia a navyše sú ľahšie a spoľahlivejšie, pričom umožňujú voľbu viacerých režimov (napr. City – pre parkovanie).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Power steering na anglickej Wikipédii a Posilovač řízení na českej Wikipédii.