Potápačská vlajka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka A Medzinárodnej námornej vlajkovej abecedy.
Potápačská vlajka.

Potápačská vlajka je výstražná a ochranná vlajka, ktorou sa označuje miesto ponoru na ochranu potápačov pred plavidlami, ako sú lode, člny, windsurfingy, vodné skútre a pod.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Potápač pripravte sa ponoriť do prednej ak alfa vlajky.

Od začiatku 50. rokov 20. storočia sa začala na označovanie miesta ponoru používať vlajka odvodená od vlaky Bravo (písmeno B Medzinárodnej námornej vlajkovej abecedy), ktorá označuje varovný signál. Denzel James Dockery upravil vlajku Bravo pridaním horizontálneho bieleho pruhu s výškou jednej tretiny výšky vlajy, výsledkom však bola vlajka zameniteľná s vlajkou Rakúska. Nebolo možné použiť ani zvislý biely pruh, pretože by vznikla vlajka Seven [1] Vojenského námorníctva Spojených štátov. Kompromisom bolo diagonálne umiestnenie bieleho pruhu, ktoré sa používa dodnes a bolo kodifikované vo viacerých štátoch.

Legislatíva[upraviť | upraviť zdroj]

Použitie vlajky je záväzné podľa legislatívy USA alebo Kanady. Nie je súčasťou medzinárodných dohovorov, ale používa sa na celom svete na označenie miesta ponoru, alebo všeobecne na označenie potápania a potápačov.

Dohovor o medzinárodných nariadeniach pre zabránenie kolízií na mori (COLREG) predpisuje, aby bola na plavidle sprevádzajúcom potápačov vyvesená vlajka A s významom „Pozor, potápač vo vode. Vyhnite sa plavidlu a plávajte pomaly.“ Plavidlá sprevádzajúce potápačov musia vyvesiť pevnú repliku tejto vlajky s výškou minimálne 1 m. Táto vlajka neoznačuje miesto ponoru ani potápačov, ale plavidlo, ktoré má v dôsledku svojej činnosti obmedzenú manévrovateľnosť. Z toho vyplýva, že to nie je potápačská vlajka ale navigačný signál.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. U.S. Navy Signal Flags [online]. . Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Taucherflagge na nemeckej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]