Povojník batatový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kvitnúci povojník batatový.

Povojník batatový[1] (iné názvy: povojník batátový[2], povojnica batatová[3], povojnica batátová[4], batata[5], batáta[2]; staršie: zemiak sladký[6], indický zemiak[6]; lat. Ipomoea batatas) je druh tropickej rastliny z čeľade pupencovité (lat. Convolvulaceae).

Hľuza povojníka sa nazýva batat (-toto je od roku 2020 aj kodifikovaný tvar)[7][1][3] alebo batát[2] alebo sladký zemiak[7][1] a konzumuje sa ako zelenina.

Hľuza[upraviť | upraviť zdroj]

Hľuza povojníka batatového, čiže batat, obsahuje cukor a škrob. V tropických oblastiach nahrádza zemiaky. Pochádza, rovnako ako zemiak, zo strednej Ameriky. Bataty dorazili do Európy skôr ako zemiaky a v tom čase mali aj omnoho vyššiu hodnotu.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Batat býva zväčša nepravidelného tvaru, patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:

  • Betakarotén – je rastlinné farbivo pôsobiace proti vzniku niektorých druhov rakoviny (žalúdka, pankreasu, úst a ďasien) a makulárnej degenerácii. V batátoch sa nachádza výnimočné množstvo betakaroténu (jeden batát dodá 187 percent odporúčanej dennej dávky).
Batat
  • Draslík – je minerál, ktorý pôsobí priaznivo na srdcovú činnosť. Znižuje krvný tlak a riziko vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a mŕtvice. V batate je bohato obsiahnutý.
  • Kyselina chlorogenová
  • Kyselina kávová – táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a chorobe AIDS.
  • Luteín a zeaxantín – tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajúci batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.
  • Nerozpustná vláknina – konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite. (Stredne veľký batát dodá cez 2 g nerozpustnej vlákniny.)
  • Pektín – viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.
  • Rastlinné steroly – tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.
  • Vitamín B6 – sladké zemiaky dodávajú značné množstvo vitamínu B6, ktorý by mal pomáhať v prevencii srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a nespavosti.
  • Vitamín C – hojné množstvo vitamínu C obsiahnuté v batátoch môže podporiť imunitný systém a hojenie rán a tiež pomáhať v prevencii degeneratívnych očných ochorení.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c bataty. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 1999. 696 s. ISBN 80-224-0554-X. Zväzok 1. (A – Belk), s. 646.
  2. a b c batát. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4.
  3. a b batat. In: Malá slovenská encyklopédia. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. 822 s. ISBN 80-85584-12-3. S. 73.
  4. pupencovité. In: Pyramída
  5. batata. In: Slovník cudzích slov : akademický. 2. dopl. a upr. slovenské vyd. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, 2005. 1054 s. Dostupné online. ISBN 80-10-00381-6.
  6. a b zemiak. In: Slovenský náučný slovník. Ed. Pavel Bujnák. Diel III. N – Ž. Bratislava–Praha : Litevna, 1932. 348 s. S. 336.
  7. a b batat. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 5. dopl. a uprav. vyd. Martin : Matica slovenská, 2020. 960 s. ISBN 978-80-8128-261-4. S. 69.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]