Préria (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Préria

Autor James Fenimore Cooper
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Philadelphia: Carey, Lea & Carey
Dátum 1. vydania originálu 1827
Literárny žáner historicko-dobrodružný román
Séria Príbehy Koženej pančuchy
Chronológia
Nasledujúci diel Posledný Mohykán
Slovenské vydania knihy

Préria (angl. The Prairie) je dejovo piatym, a teda posledným dielom románovej historicko-dobrodružnej pentalógie Príbehy Koženej pančuchy od amerického spisovateľa Jamesa Fenimora Coopera. Román vznikol v roku 1827 ako tretí príbeh, hoci podľa dejovej nadväznosti je až posledným dielom pentalógie. Príbeh sa odohráva približne v roku 1805.

Obsah diela[upraviť | upraviť zdroj]

Život Nattyho Bumppa sa pomaly chýli ku koncu. Čingačgúk, jeho syn Uncas a mnohí ďalší z jeho priateľov už zomreli, a tak ostal sám. Celý život prežil v lesoch a medzi Indiánmi, kde našiel svoj druhý domov, no neúprosne postupujúca civilizácia ho vyhnala z lesov na šíru prériu, ktorá mu však neprirástla k srdcu tak, ako veľkolepé lesy, v ktorých prežil svoju mladosť i väčšinu najlepších rokov života. Bieli kolonisti osídľujú neobývané kraje, klčujú lesy, no toto správanie je pre starého zálesáka a lovca nepochopiteľné. Bráni sa neodvratným zmenám, bojuje proti nim, no napokon ostáva sám postavený zoči-voči tvrdej realite.

Jeho jediným spoločníkom je pes Hector. Zdá sa, že obaja prežijú posledné roky života v mieri a pokoji, bez lovu, vojen a vzrušení. Natty sa však najprv dostáva do sporu s rodinou usadlíka, ktorý uteká pred zákonom a spravodlivosťou, neskôr sa nechá zatiahnuť i do bojov medzi Siouxami a Pawneeami. Svoje posledné chvíle života sa napokon rozhodne prežiť práve medzi Pawneeami, kde si ho vážia nielen pre jeho šediny a vysoký vek, ale tiež i pre bezúhonný a čistý život, odvahu a skúsenosti, ktoré vždy úprimne obdivovali i samotní Indiáni, žijúci svoj drsný, prostý život v lone prírody.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]