Prírodný park Kersko-Bory

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prírodný park Kersko-Bory
Prírodný park
Prameň sv. Josefa v Kersku
Štát Česko Česko
Kraje Stredočeský
Lokalita Okres Nymburk
Nadmorská výška max. 537 m n. m.
Súradnice 50°08′40″S 14°55′40″V / 50,144444°S 14,927778°V / 50.144444; 14.927778
Rozloha 23,22 km² (2 322 ha)
Vznik 1986 ,2010
 - Vyhlásila Rada Stredočeského kraja
Rozsah PrP Kersko-Bory
Rozsah PrP Kersko-Bory
Česko: Prírodný park Kersko-Bory
Prírodný park Kersko-Bory
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Prírodný park Kersko-Bory je chránené územie v juhozápadnej časti okresu Nymburk v Stredočeskom kraji. Rozkladá sa v rovinatej krajine Středolabskej tabule na ľavom brehu rieky Labe severozápadne od mesta Sadská, kde zaberá približne 7,5 km dlhé a 5 km široké územie na katastroch obcí Sadská, Hradištko, Velenka, Semice, Písty a Zvěřínek. Z južnej strany územie lemuje diaľnica D11.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Ochrana územia bola vyhlásená v roku 1986, pôvodne ako Oblasť pokoja Kersko, od roku 1990 pod označením prírodný park. Najnovšie vymedzenie Prírodného parku Kersko-Bory bolo vyhlásené nariadením Rady Stredočeského kraja v marci 2010.

Predmet ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany je rozsiahly komplex Kerského lesa a lesa Bory s borovicovými a brezovými porastmi na štrkopieskovom podklade labskej nivy, okolité otvorené priestory polabskej poľnohospodárskej krajiny a krajinná dominanta sadského kopca s kostolom sv. Apolinára.

Popis územia[upraviť | upraviť zdroj]

V západnej časti Kerského lesa sa nachádza rozsiahla rekreačná chatová osada Kersko s minerálnym prameňom sv. Jozefa, známa okrem iného v spojitostí so životom a dielom spisovateľa Bohumila Hrabala (Slavnosti sněženek). V Kerskom lese sa nachádza tiež vyhlásené územie európskeho významu Kerské rybníčky na ochranu populácie mloka hrebenatého. Pri západnej hranici prírodného parku leží národná prírodná pamiatka Slatinná louka u Velenky s výskytom ľanolistníka bezlistencového a mečíka močiarneho, na jeho severovýchodnom okraji je situovaná prírodná pamiatka Písečný přesyp u Píst, chrániaca typickú psamofitnú vegetáciu jednej z posledných zachovaných piesočných dún v Polabí. Na severnom okraji prírodného parku, pri Hradištku, stojí kameň, považovaný niektorými bádateľmi za prehistorický menhir.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Přírodní park Kersko-Bory na českej Wikipédii.