Prameniště Chomutovky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prameniště Chomutovky
Prírodná rezervácia
Rybník na hranici prírodnej rezervácie
Štát Česko Česko
Región Úsťanský kraj
Okres Okres Chomutov
Lokalita k. ú. Hora Svatého Šebestiána,
Jilmová, Pohraniční,
Nová Ves u Křimova,
Kryštofovy Hamry a Načetín
Nadmorská výška 705 - 911 m n. m.
Súradnice 50°30′15″S 13°12′37″V / 50,50417°S 13,21028°V / 50.50417; 13.21028
Rozloha 1 881,8113 ha
Vznik 4. júl 2012[1]
 - Vyhlásil Krajský úrad Úsťanského kraja
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 5757
Česko: Prameniště Chomutovky
Prameniště Chomutovky
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Prameniště Chomutovky
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0420144

Prameniště Chomutovky je prírodná rezervácia ev.č. 5757 a súčasť rovnomennej európsky významnej lokality v okolí Hory Svatého Šebestiána v okrese Chomutov. Oblasť spravuje Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvodom vyhlásenia prírodnej rezervácie je ochrana horských vrchovísk s nadväzujúcimi rašelinnými smrečinami a zvyškami prirodzených bukových lesov a horských lúk.

Územie rezervácie je rozdelené do dvoch rozsiahlych územných celkov. Menšia časť sa nachádza medzi štátnou hranicou a cestou z Načetína k hraničnému prechodu na Hore Svatého Šebestiána. Okrem iného zahŕňa územie staršej prírodnej rezervácie Bučina na Kienhaidě, ktorá bola spolu s vyhlásením rezervácie Prameniště Chomutovky zrušená. Rozsiahlejšia časť územia sa nachádza prevažne západne od Hory Svatého Šebestiána na náhornej planine Krušných hôr. Prechádza ním cesta I/7, ktorá od zvyšku rezervácie oddeľuje Poľské močariská.

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Geologické podložie je tvorené starohornýmiprvohornými rulami krušnohorského kryštalinika, ktoré sú miestami prekryté sedimentami rašelinísk o hrúbke až 10,5 m (rašeliniská Pod Novoveským vrchom patria k najhlbším v strednej Európe).[2]

Klimaticky patrí územie rezervácie do chladnej oblasti s priemernou ročnou teplotou 5,1°C, ročným úhrnom zrážok 915 mm a dĺžkou trvania snehovej pokrývky 100-120 dní ročne. Voda je z územia odvádzaná radom melioračných priekop.[3] Pri výtoku z Novoveského rybníka pramení rieka Chomutovka.

Fauna a flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Horské lúky pri zaniknutej Jilmovej
Bukový les v bývalej prírodnej rezervácii Bučina na Kienhaidě

Z vegetačného hľadiska sa chránené územie skladá z troch typov spoločenstiev. Na svahoch hory Čihadla sa vyskytujú zvyšky acidofilných bučín. V okolí zaniknutej dediny Jilmová sa nachádzajú horské lúky, ale jadro územia tvoria zachované rašeliniská Pod Jelení horou, Pod Novoveským vrchem a Polské bažiny s ďalšími skôr ťažbou narušenými lokalitami (napr . Schreiberove rašelinisko).

V rašeliniskách vrchoviskového typu je typickým stromom borovica rašelinná (Pinus x pseudopumilio). Na tieto vrchoviská na okrajoch nadväzujú podmáčané smrečiny a maloplošne tiež rašelinné breziny s brezou plstnatou. Chránené rastliny zastupuje andromédka sivolistá, šucha čierna, kľukva močiarna, ostrica barinná, breza trpasličia, rosička okrúhlolistá a rojovník močiarny.

Chránené územie je jadrom vtáčej oblasti Novodomské rašeliniště – Kovářská zriadené za účelom ochrany tetrova hoľniaka, ale hniezdia tu aj ohrozené druhy pôtik kapcavý a močiarnica mekotavá. Z drobných živočíchov sa tu môžeme stretnúť s mlokom horským, jaštericou živorodou alebo vretenicou severnou. Významnú skupinu druhov predstavujú na lokalite bezstavovce zastúpenie čeľaďami skákavkovitých a križiakovitých a ďalšími druhmi ako ligotavky somatochlora alpestris a somatochlora arctica, bystruška carabus nitens, žltáčik čučoriedkový, modráčik striebroškvrnný alebo piadivka Carsia sororiata.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2016-01-19]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b Informačná tabuľa EVL Novodomské a Poľské rašeliniská a prírodná rezervácia Prameniště Chomutovky na hraniciach prírodnej rezervácie
  3. Krajský úřad Ústeckého kraje. Plán péče o přírodní rezervaci Novodomské a Polské rašeliniště na období 2012–2014 (Návrh na vyhlášení) [online]. Ústí nad Labem: [cit. 2014-09-19]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Prameniště Chomutovky na českej Wikipédii.