Prekmurčina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prekmurčina (iné názvy východná slovinčina, panónska slovinčina, zámurčina; po slovinsky prekmurščina, prekmürščina, prekmürski jezik, panonska slovenščina, vzhodnoslovenščina; po maďarsky vend nyelv) je nárečie slovinčiny, ktorým sa hovorí najmä v kraji Prekmurje (prekmur. nárečím Prekmürsko) - severne od rieky Mura v Slovinsku a v Slovenskom Porabji (maď. Vendvidék, slovin. Slovensko Porabje ) v Maďarsku, ale i v Rakúsku. Používa ho okolo 80 000 ľudí.

Nárečie je lexikou, výslovnosťou aj skloňovaním značne odlišné od spisovnej slovinčiny. Spolu s prleským nárečím tvorí tzv. panónsky dialekt slovinčiny.

Od 18. storočia do roku 1919 sa na príslušnom území (vtedy súčasť Uhorska) používala spisovná prekmurčina (bol to aj vyučovací jazyk na školách), v roku 1920 ho nahradila spisovná slovinčina, ale spisovná prekmurčina sa čiastočne používala v tlači až do konca druhej svetovej vojny.

Bývalé názvy[upraviť | upraviť zdroj]

V 19. stor. sa nárečie (jazyk) nazýval(o) aj "vendčina" - vendski jezik (slovin.), vend nyelv (maď.), Wendisch (nem.); v maďarčine sa tento názov používa dodnes. Od 16. do 18. storočia sa nazýval(o) - najmä odborne - "vandalčina" - lingua vandalicus (lat.), vandalszka jezik (slovin.), vandalus nyelv (maď.), Wandalisch (nem.). V 18. a 19. ho slovinskí autori nazývali aj "stará slovinčina" - sztári szlovenszki jezik (slov.). Do začiatku 19. stor. sa nárečie (jazyk) v maďarčine označovalo (aj) ako tót nyelv (maď.), t. j. prekmurskí Slovinci mali (aj) to isté označenie ako Slováci (pozri tót).

Prekmurská abeceda[upraviť | upraviť zdroj]

a á b c č d e é ê f g h i j k l lj m n nj o ô ö p r s š t tj u ü z ž
A Á B C Č D E É Ê F G H I J K L Lj M N Nj O Ô Ö P R S Š T Tj U Ü Z Ž

Otčenáš v prekmurčine[upraviť | upraviť zdroj]

Oča naš, ki si vu nebésaj!
Svéti se Ime tvoje.
Pridi králestvo tvoje.
Bojdi vola tvoja,
kak na nébi, tak i na zemli.
Krüha našega vsakdanéšnjega daj nam ga dnes.
I odpüsti nam duge naše,
kak i mi odpüščamo dužnikom našim.
I ne vpelaj nas vu sküšávanje.
Nego odslobodi nas od hüdoga. Amen.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zálozso János Zvér, Molitvena Kniga, Odobrena od cérkvene oblászti, Murska Sobota, 194

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Prekmurčina