Priechod pre chodcov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dopravná značka priechod pre chodcov

Priechod pre chodcov je miesto na ceste slúžiace pre prechádzanie chodcov na druhú stanu vozovky. Priechod pre chodcov je označený príslušnou dopravnou značkou, na Slovensku to sú dopravné značky 142, 325 a 610[1]. Priechod pre chodcov tiež môže byť doplnený semaforom. Umiestnený by mal byť iba na bezpečnom mieste, ktoré poskytuje chodcom aj vodičom dostatočný rozhľad. V poslednej dobe sa sprísňujú bezpečnostné požiadavky na vyhotovenie priechodov. Neodporúča sa ich výstavba cez vozovku s viacerými neoddelenými jazdnými pruhmi, doporučuje sa výstavba stredových ostrovčekov. Priechody pre chodcov sa označujú týmito dopravnými značkami[1]:

  • 142-10, 142-20 - výstražná dopravná značka priechod pre chodcov (pravá a ľavá verzia),
  • 325-10, 325-20 - informačná dopravná značka priechod pre chodcov (pravá a ľavá verzia),
  • 610 - vodorovná dopravná značka priechod pre chodcov.

Priechod pre chodcov si chodci často mýlia s miestom na prechádzanie, na ktorom však nemajú také práva ako na priechode. Miesto na prechádzanie sa skôr podobá na cestu bez značenia (pre vodičov tam nie je ani zvislá značka, ani čiarkované čiary nie sú viditeľné tak ako priechod - zebra), vodič nesmie pred miestom na prechádzanie zastaviť, nemá povinnosť zastaviť v druhom pruhu toho istého smeru, nemá povinnosť dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil a prechádza cez miesto na prechádzanie. Oproti prázdnej ceste pribudla iba povinnosť chodcom, použiť prednostne priechod alebo miesto na prechádzanie a zdieľať miesto na prechádzanie s cyklistami.[2]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 30/2020 Z.z. - Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o dopravnom značení [online]. Slov-lex, 02/13/2020, [cit. 2021-11-07]. Dostupné online.
  2. 8/2009 Z.z. - Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov [online]. Slov-lex, 04/01/2023, [cit. 2023-12-15]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Přechod pro chodce na českej Wikipédii.