Program Voschod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kozmické lode Voschod 1 a Voschod 2

Program Voschod bol sovietsky vesmírny program letov trojmiestnych kozmických lodí Voschod, určených na lety po obežnej dráhe Zeme. V roku 1964 vystriedal kozmický program Vostok. Hlavným konštruktérom programu bol Sergej Koroľov a cieľom bolo vytvorenie lode schopnej niesť viacčlennú posádku. V rámci programu sa uskutočnili dva pilotované lety a tiež prvý výstup do otvoreného vesmíru. Na program Voschod nadviazal program Sojuz.

Loď[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Voschod (kozmická loď)

Oproti lodi Vostok bola kabína lode Voschod výrazne modifikovaná. Kozmonauti už pristávali priamo v návratovej kapsuli. Vďaka tomu bolo možné z kapsuly odstrániť rozmerné katapultovacie kreslo a nahradiť ho ľahkými anatomickými sedačkami. Kozmická loď Voschod 2 bola vybavená nafukovacou prechodovou komorou s hmotnosťou 250 kg, priemerom 700 mm a výškou 770 mm v zloženom stave.

Pretože sa Voschod oproti Vostoku pohyboval na vyšších dráhach a v prípade poruchy brzdného systému nebolo možné spoliehať sa na samovoľné zbrzdenie v dôsledku trenia kabíny o vrchné vrstvy atmosféry, bola loď doplnená záložným brzdiacim motorom na tuhé pohonné látky. Ďalšie rozdiely spočívali v doplnení rakiet pre mäkké pristátie, ktoré sa zapaľovali vo výške 1 m nad zemou. Ďalej bola v rozšírená kapacita systému regenerujúceho atmosféru vo vnútri lode a zvýšenie prietoku klimatizačného systému z 60 l/min na 150 l/min.

Lety kozmických lodí Voschod[upraviť | upraviť zdroj]

Voschod 1 Loď štartovala 12. októbra 1964, kozmonauti Vladimir Michajlovič Komarov – veliteľ letu, Konstantin Petrovič Feoktistov a Boris Borisovič Jegorov. Zem obleteli 16 krát, let trval 24 hodín 17 minút.

Voschod 2 Loď štartovala 18. marca 1965, kozmonauti Pavel Ivanovič Beľajev veliteľ letu, a Alexej Archipovič Leonov. Zem obleteli 18 krát, let trval 26 hodín 2 minúty.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]