Prohibícia v Kanade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prohibícia v Kanade je pomenovanie pokusu z konca 19. storočia spraviť podľa zákona všetok predaj a distribúciu alkoholu v Kanade ilegálnym. Svoj vrchol dosiahol v 20. rokoch 20. storočia, keď bol v provinciách v referende zakázaný všetok dovoz alkoholu zo zahraničia.

Vznik prohibície[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najväčšie organizácie, ktoré podporovali zákaz predaja alkoholu patrili Dominion Alliance for the Total Suppression of the Liquore Traffic a Women's Christian Temperance Union.

Niektoré legislatívne kroky na zamedzenie predaja alkoholu sa udiali už v 19. storočí. Zákon z roku 1864 umožnil jednotlivým okresom zakázať predaj alkoholu, ak sa za zákaz vysloví väčšina obyvateľov.

V roku 1898 sa uskutočnilo nezáväzné federálne referendum, ktorého sa zúčastnilo 44 % obyvateľov. Z nich 51,3 % hlasovalo za prohibíciu a 48,7 % proti. Hlasy za mali väčšinu vo všetkých provinciách s výnimkou Quebecu, kde sa 81,1 % vyslovilo proti prohibícii. Napriek väčšinovému súhlasu sa vláda premiéra Wilfrida Lauriera rozhodla s ohľadom na silný nesúhlas v Quebecu nenavrhnúť federálny zákon, ktorý by zaviedol prohibíciu.

Prohibícia sa počas prvých 20 rokov 20. storočia v Kanade postupne zavádzala cez zákony schválené parlamentmi jednotlivých provincií. Ostrov princa Eduarda bol prvou provinciou, ktorá zaviedla prohibíciu v roku 1900. V Alberte a Ontáriu sa zaviedla v roku 1916. V Quebecu sa v roku 1918 schválil zákon, podľa ktorého v provincii mala prohibícia začať platiť od roku 1919 až do skončenia Prvej svetovej vojny. No keďže sa vojna skončila v roku 1918, prohibícia v Quebecu nebola nikdy v platnosti.

Po skončení vojny začali jednotlivé provincie rušiť prohibičné zákony. Quebec bol prvou, keď zrušil zákon o prohibícii už v roku 1920. Poslednou bol Ostrov princa Eduarda, ktorý prohibíciu zrušil v roku 1948. V Alberte a Saskatchewane sa zrušila v roku 1924 po tom, čo sa zistilo, že je v praxi neuplatniteľná.

Po zistení, že ľuďom sa nedá zakázať piť alkohol, prívrženci zákazu alkoholu úspešne tlačili na federálnu vládu a vlády v provinciách, aby zdvihli ceny alkoholu do takej výšky, ako to len bude možné a zaviedli prísnu kontrolu predajní alkoholických nápojov.

Externý odkaz[upraviť | upraviť zdroj]