Proxima Centauri b

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umelecké stvárnenie Proxima Centauri b

Proxima Centauri b (iné názvy: Proxima b[1][2], Alpha Centauri Cb) je extrasolárna planéta obiehajúca v obývateľnej zóne červeného trpaslíka Proxima Centauri, ktorá je najbližšou hviezdou k Slnku a súčasť trojhviezdneho systému.[3][4] je vzdialená asi 4,2 svetelných rokov (1,3 parsekov, 40 triliónov km) od Zeme v súhvezdí Kentaur. Je to najbližšie objavená extrasolárna planéta k slnečnej sústave.

Proxima Centauri b obieha okolo svojej hviezdy vo vzdialenosti zhruba 0,05 AU s dobou obehu cca 11,2 pozemských dní. Jej odhadovaná hmotnosť je 1,3 krát väčšia ako zemská. Jej planetárna obývateľnosť nebola zistená, ale je nepravdepodobná, pretože planéta je vystavená hviezdnemu vetru s tlakom viac ako 2000 krát väčším ako na Zemi zo slnečného vetra.[5][6][7]

Objav planéty oznámila European Southern Observatory v auguste 2016.[8][3] Planétu objavili pomocou metódy radiálnej rýchlosti, keď periodický Dopplerov jav posúva spektrálnu čiaru svetla domovskej hviezdy. Podľa týchto výsledkov sa radiálna rýchlosť domovskej hviezdy relatívne k Zemi mení s amplitúdou približne 2 metre za sekundu.[8] Podľa Guillema Anglada-Escudého, dáva vzdialenosť k Zemi príležitosť na robotické preskúmanie planéty s projektom Starshot [3][4] alebo prinajmenšom „v nadchádzajúcich storočiach“.[4]

Bez známeho uhlu sklonu dráhy je presná hmotnosť Proxima Centauri b neznáma. Ak je jej dráha na úplnom okraji, tak má hmotnosť 1,27 (+0,19, −0,17) hmotnosti Zeme. Štatisticky je 90 % šanca, že planéta má hmotnosť menej ako 8,1 (+1,2, −1,0) hmotnosti Zeme.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Popis
Rýchlosť Proxima Centauri smerom k a od Zeme, tak ako bola zmeraná na spektrografe HARPS počas prvých troch mesiacoch 2016. Červený symbol s čiernym chybovým pruhom reprezentuje dáta a modrá krivka je zhoda týchto údajov. Amplitúda a doba pohybu boli použité na odhad minimálnej hmotnosti planéty.
Porovnanie uhlovej veľkosti hviezdy Proxima pozorovanej z planéty Proxima b s uhlovou veľkosťou Slnka pozorovaného zo Zeme. Proxima je síce o dosť menšia ako Slnko, ale je k planéte veľmi blízko.
Relatívne veľkosti množstva objektov, vrátane hviezd trojitého systému Alpha Centauri a niektorých ďalších hviezd, s nameranými uhlovými veľkosťami. Pre porovnanie sú zobrazené aj Slnko a Jupiter.
Táto grafika zobrazuje veľké južné súhvezdie Kentaur a zobrazuje väčšinu hviezd viditeľných voľným okom na jasnej tmavej oblohe. Poloha najbližšej hviezdy k slnečnej sústave, Proxima Centauri, je označená červeným kruhom. Proxima Centauri je neviditeľná viditeľným okom, ale možno ju nájsť pomocou malého ďalekohľadu.
Tento obrázok spája pohľad na južnú oblohu nad 3,6 metrovým teleskopom na observatóriu La Silla v Čile (ESO) s obrázkami hviezd Proxima Centauri (nižšia vpravo) a dvojhviezdy Alpha Centauri AB (nižšia vľavo) z Hubblovho vesmírneho teleskopu (NASA/ESA). Proxima Centauri je najbližšia hviezda slnečnej sústavy a obieha ju planéta Proxima Centauri b.

Videá[upraviť | upraviť zdroj]

Video Popis
Počítačová simulácia možných povrchových teplôt na Proxima b uskutočnená s modelom Global Climate Model od Laboratoire de Météorologie Dynamique. Tu sa predpokladá, že planéta má atmosféru podobnú Zemi a že je pokrytá oceánom (prerušovaná čiara je hranica medzi tekutým a zamrznutým oceánskym povrchom). Pre rotáciu planéty boli vytvorené dva modely. Tu je planéta v takzvanej rezonancii 3: 2 (prirodzená frekvencia pre obežnú dráhu) a je znázornená, ako by ju videl vzdialený pozorovateľ počas jedného plného obehu.
Počítačová simulácia možných povrchových teplôt. Predpokladá sa, že planéta má atmosféru podobnú Zemi a že je pokrytá oceánom (prerušovaná čiara je hranica medzi tekutým a zamrznutým oceánskym povrchom). Tu je planéta vo viazanej rotácii (ako Mesiac Zeme) a je znázornená, ako by ju videl vzdialený pozorovateľ počas jedného plného obehu.
Proxima b

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Earth-like planet discovered orbiting sun's neighbor [online]. CNN, 24 August 2016, [cit. 2016-08-24]. Dostupné online.
  2. DAVIS, Nicola. Discovery of potentially Earth-like planet Proxima b raises hopes for life [online]. 24 August 2016, [cit. 2016-08-24]. Dostupné online.
  3. a b c CHANG, Kenneth. One Star Over, a Planet That Might Be Another Earth. New York Times, 24 August 2016. Dostupné online [cit. 2016-08-24].
  4. a b c STRICKLAND, Ashley. Closest potentially habitable planet to our solar system found [online]. 24 August 2016. Dostupné online.
  5. CLERY, Daniel. The exoplanet next door. Science News, 26 August 2016. Dostupné online [cit. 2016-08-28].
  6. AMOS, Jonathan. Neighbouring star Proxima Centauri has Earth-sized planet. BBC News, 24 August 2016. Dostupné online [cit. 2016-08-25].
  7. RIBAS, Ignasi; BOLMONT, Emeline; SELSIS, Franck. The habitability of Proxima Centauri b: I. Irradiation, rotation and volatile inventory from formation to the present. Astronomy and Astrophysics, 25 August 2016, s. A111. DOI10.1051/0004-6361/201629576.
  8. a b A terrestrial planet candidate in a temperate orbit around Proxima Centauri. Nature, 25 August 2016, s. 437–440. Dostupné online. ISSN 0028-0836. DOI10.1038/nature19106. PMID 27558064. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Proxima Centauri b na anglickej Wikipédii.