Punkevní jeskyně

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vstup do jaskyne

Punkevní jeskyně sa nachádza v severnej časti CHKO Moravský kras v Pustom žľabe. Objaviteľom sa stal Karel Absolon, ktorý postupne objavoval jej časti v rokoch 1909 - 1933. Jaskyňou preteká rieka Punkva. Na systém jaskýň sa tiež napája priepasť Macocha a je súčasťou systému Amatérske jaskyne.

Jaskyňu ročne navštívi 200 000 turistov a je tak najnavštevovanejším jaskynným systémom v Česku.[1] Je jedinou sprístupnenou jaskyňou v Česku s podzemnou plavbou pre návštevníkov. Dĺžka sprístupnenej trasy činí 1250 m.

Prehliadková trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Prehliadková trasa začína v Prednom dóme (4 m dlhý stalaktit Strážca, stalagnát Salmův stĺp, Zrkadlové jazierko), odkiaľ sa po prejdení sifónom stúpa po schodoch do Reichenbachovho dómu. Nasleduje zostup Stalagmitovou chodbou do Zadného dómu (dvojica stalagmitov Trpaslík a Váza s rovnou plochou na vrchole, skupina Turecký cintorín a dlhý stalaktit Ihla). Ďalej sa prechádza sieňou U Anjela (mohutný stalagnát kombinovaný s rozmernými sintrovými kúrami a záclonami) a odtiaľ sa 100 m dlhou razenou štôlňou vchádza na dno priepasti Macocha. Z dna priepasti sa zostúpi k prístavisku a nasleduje podzemná plavba po riečke Punkve so zastávkou v Masarykovom dóme (veľké množstvo slamiek a paličkových stalaktitov, mohutný presvetlený stalagnát Husův stĺp). Plavba končí v miestach výveru Punkvy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Punkevní jeskyně na českej Wikipédii.