Pustá Ves

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pustá Ves
miestna časť obce Prašník
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trnavský kraj
Okres Piešťany
Súradnice 48°38′14″S 17°38′01″V / 48,637301°S 17,633743°V / 48.637301; 17.633743
PSČ 922 11 (pošta Prašník)
EČV (do r. 2022) PN
Poloha miestnej časti na Slovensku
Poloha miestnej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa miestnej časti
Wikimedia Commons: Pustá Ves
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Pustá Ves je súčasť obce Prašník, 5 km juhozápadne od nej, v okrese Piešťany.

Leží v nadmorskej výške 250 m n. m. na okraji Myjavskej pahorkatiny a pod výbežkami Malých Karpát. Skladá sa z dvoch častí - Dolná a Horná Pustá Ves. Na prítoku Holešky je vybudovaná rovnomenná vodná nádrž. Osada je križovatkou značkovaných turistických chodníkov do okolia.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas 2. svetovej vojny sa v obci a jej okolí usadili vojnoví utečenci českého a židovského pôvodu. Od 29. augusta 1944 sa práve Pustá Ves stala centrom združenia partizánov. Miestni obyvatelia sa starali o obživu, uniformy a pomáhali pri prevozoch zbraní pre partizánov. Po skončení vojny obec získala uznanie hrdinstva „červenej hviezdy“.[chýba zdroj]

Kopanica Pustá Ves bola do roku 1958 súčasťou mestečka Vrbové – rodiska slávneho cestovateľa a bádateľa Mórica Beňovského. Od roku 1958 sa stala súčasťou obce Prašník.

V Pustej Vsi na kopci nad rovnomenným rybníkom sa nachádza cintorín povstalcov obkolesený rozľahlým amfiteátrom. V amfiteátri je možné navštíviť malé múzeum protifašistického odboja. Každoročne sa 29. augusta konajú oslavy s cieľom pripomenúť históriu a pamiatku na toto obdobie. Súčasťou osláv sú exhibičné ukážky bojov, kladenie vencov na pamätník odboja, zapálenie vatry či rôzne folklórne vystúpenia.

Okolie[upraviť | upraviť zdroj]

V okolí obce je množstvo turistických trás. Vyhľadávanou turistickou doménou je prírodná pamiatka Veľká pec, 15 metrov dlhá jaskyňa z obdobia paleolitu), a jej sestra – Malá Pec, ktorú tvorí skalná brána vytvorená v pieskovci.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pustá Ves