PuTTY

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Putty)
Unixové rozhranie putty

PuTTY je klient protokolov SSH, Telnet, rlogin, holého TCP a terminál pre spojenia cez sériový port. Pôvodne bol dostupný iba pre Windows v súčasnosti aj pre rôzne UNIXové platformy (ako aj niekoľko iných platforiem ako neoficiálny port). Pôvodne ho napísal a udržiava ho Simon Tatham. PuTTY je open source, napísaný pod MIT licenciou.

Aktuálna verzia (z apríla 2007) je 0.60. Oproti predošlej 0.59 prináša najmä opravy chýb. Verzia 0.59 priniesla niektoré nové vlastnosti ako možnosť spojenia cez COM sériový port, vylepšené kryptografické vlastnosti či niekoľko zlepšení používateľského rozhrania. Verzia 0.58 priniesla napríklad zlepšenú podporu Unicode pre medzinárodné znaky a písma sprava doľava alebo oboma smermi.

Pred 0.58 boli urobené tri následné verzie (0.55-0.57) opravujúce významné bezpečnostné diery predchádzajúcich verzií, niektoré umožňujúce kompromitáciu klienta ešte pred autentifikáciou servera.

Niektoré z vlastností PuTTY:

Vyjadrenie autora vo FAQ k významu názvu PuTTY:

"PuTTY" je názov populárneho SSH a Telnet klienta. Ľubovoľný iný význam je na pozorovateľovi. Povráva sa, že "PuTTY" je antonymom "getty", alebo že je to vec, ktorá robí Windows užitočným, alebo že je to plutóniový ďalekopis. Nie je možné aby sme takéto vyjadrenia komentovali.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]