Puy de Dôme

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Puy de Dôme

Puy de Dôme (okcitánsky: Puèi Domat / Puèi de Doma) je obrovský sopečný dóm v nadmorskej výške 1 465 m[1] a jedna z najmladších sopiek pohoria Chaîne des Puys v Centrálnom masíve. Paradoxom je, že hoci je oblasť plná sopečných dómov, tufových kužeľov, či maarov, nenachádza sa v blízkosti žiadneho rozhrania tektonických dosiek. Vrch sa nachádza približne 10 km od mesta Clermont-Ferrand v regióne Auvergne a je po nej pomenovaný department Puy-de-Dôme.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Merkúrov chrám

V predkresťanskej dobe vrch slúžil predovšetkým ako miesto častých náboženských slávností a obradov. Na vrchole stálo niekoľko chrámov, vrátane galského chrámu, venovaného bohu Merkúrovi, ktorého pozostatky boli nájdené v roku 1873.

V roku 1648 tu Florin Périer na príkaz Blaisa Pascala potvrdil teóriu Evangelistu Torricelliho týkajúcu sa barometrických meraní, keď meral výšku ortuťoového stĺpca postupne na troch miestach vrchu.

Roku 1875 bolo na vrchole postavená fyzikálne laboratórium, nasledované v roku 1956 televíznym vysielačom.

Vrch niekoľkokrát slúžil ako cieľová stanica etáp Tour de France (napr. 1964 a 1975), hoci bežne je pre cyklistov prístupný len na veľmi obmedzený časový úsek. V roku 2006 sa sem na bicykli mohlo iba medzi siedmou a deviatou ráno každú stredu a nedeľu v dňoch 1. mája - 30. septembra.[2]

Cestovný ruch[upraviť | upraviť zdroj]

Puy de Dôme

Puy de Dôme je jedným z najnavštevovanejších miest v Auvergne, každoročne ho navštívi približne 500 000 turistov. Je obľúbeným miestom pre paraglajding. Z vrcholu sa návštevníkom otvárajú krásne pohľady na Chaîne des Puys a Clermont-Ferrand. Nachádza sa tu aj niekoľko obchodov a reštaurácií vrátane turistického centra.

Turisti majú dve možnosti stúpania - chodník, bývalá rímska cesta, vedie okolo Merkúrovho chrámu. Druhou možnosťou je 6 km asfaltovej cesty, ktorá je v špičke uzavretá pre osobné automobily, záujemcovia tak musia využiť miestne autobusy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nicola Williams, France, p592 - "The ice-flecked summit of Puy de Dôme (1465m)...."
  2. Puy de Dôme - Clermont Ferrand [online]. climbbybike.com, 2012-00-0, [cit. 2016-05-30]. Dostupné online. (francúzsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Puy de Dôme

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Puy de Dôme (hora) na českej Wikipédii.