Queensway (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Queensway
Stanica Queensway
Umiestnenie
Miesto Bayswater
Miestna autorita City of Westminster
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 6,697 miliónov
Transport for London
Zóna 1
Dôležité dátumy Otvorenie 1900
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Queensway je jedna zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskom obvode City of Westminster, v štvrti Bayswater. Poloha stanice je na rohu ulíc Queensway a Bayswater Road, severozápadne od záhrad Kensington Gardens. Nachádza sa v tarifnej zóne č. 1.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu otvorili 30. júla 1900 pod názvom Queen's Road a premenovali ju na dnešný názov 9. septembra 1946. Vonkajšia budova je pôvodná, navrhnutá architektom Harrym Bell Measuresom, ktorý navrhol aj niekoľko ďalších staníc na Central Line.

Stanica bola uzavretá od 8. mája 2005 do 14. júna 2006 pre rekonštrukčné práce. Tie boli podmienené nutnosťou vymenenia výťahov v stanici, ktoré boli veľmi staré a mali dosť často poruchy. Pri rekonštrukcii nahradili staré pôvodné lampy replikami. Spoločnosť Metronet, ktorá udržiava okrem iných liniek aj Central Line mala práce pôvodne dokončiť už 9. mája 2006. Keď však nesplnila ani druhý termín – 12. máj, generálny riaditeľ Transport for London Tim O'Toole na tlačovej konferencii kruto poznamenal, citujúc: „Toto bol ďalší a dúfam posledný termín projektu, čo Metronet nedodržal.“ Stanica bola znovu otvorená 14. mája 2006. Počas rekonštrukcie bola najbližšia stanica Bayswater, vzdialená len cca 100 metrov. Aj keď sú tieto dve stanice tak blízko, prepojené nie sú.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu obsluhuje jedna linka:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]