Reserve CACIB

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z R-CACIB)

Reserve CACIB alebo R-CACIB znamená Rezervné čakateľstvo na medzinárodný šampionát krásy. Je to titul udeľovaný psom na výstavách krásy.

R-CACIB sa udeľuje psovi, ktorý skončil v súťaži o udelenie titulu CACIB na druhom mieste. Samotné druhé miesto však nezakladá psovi nárok na titul R-CACIB – tento titul musí udeliť rozhodca. Vo výnimočných prípadoch sa môže rozhodca rozhodnúť, že titul R-CACIB psovi neudelí. Udeje sa tak napríklad v takom prípade, ak pes podľa názoru rozhodcu napriek druhému umiestneniu nespĺňa požiadavky na medzinárodného šampióna krásy. Keďže tento pes však už získal titul CAC (inak by nemohol nastúpiť) a nároky kladené na národného i medzinárodného šampióna sú v podstate totožné, takáto situácia sa udeje len veľmi zriedka.

Tituly R-CACIB sa môžu zadávať len na medzinárodných výstavách.

Držiteľ titulu R-CAC postupuje na výstave do boja o udelenie titulu R-CACIB a to v prípade, ak pes ktorý ho v triede porazil (držiteľ titulu CAC) postúpi do boja o titul CACIB. Toto sa týka len medzinárodných výstav.

Titul R-CACIB môže psovi pomôcť priblížiť sa k získaniu titulu Medzinárodný šampión krásy. V prípade, že je pes ktorý získal CACIB už je držiteľom titulu Medzinárodný šampión krásy, platí získaný titul R-CACIB psovi ako keby získal CACIB.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]