Rachel Griffithsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rachel Griffiths
Celé menoRachel Anne Griffiths
Narodenie 18. december 1968 (55 rokov)
Melbourne, Austrália
Povolanieherečka, režisérka
Roky pôsobenia1987 – súčasnosť
ManželAndrew Taylor (od 2002)
Deti3

Rachel Griffiths (* 18. december 1968, Melbourne, Austrália) je austrálska herečka. V roku 1999 získala nomináciu na Academy Awards, za svoj herecký výkon vo filme Hilary a Jackie z roku 1998.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje detstvo prežila na Gold Coast. Má dvoch starších bratov a vyrastala v rímskokatolíckej rodine. Do Melbourne sa presťahovala s rodičmi v piatich rokoch. Navštevovala katolícku dievčenskú strednú školu v Brightone. Získala bakalársky titul v odbore dráma a tanec na Victoria College Rusden.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvým filmovým debutom, bola rola Rhondy Epinstall, vo filme Muriel sa vydáva z roku 1994, kde si zahrala po boku herečky Toni Collette. Jej herecký výkon získal uznanie filmových kritikov. V roku 1996 stvárnila nevychovanú dcéru chovateľa ošípaných vo Jude. V rovnakom roku, mala tiež vedľajšiu úlohu v austrálskom filme Deti revolúcie. O rok neskôr, si zahrala vo filme My Son the Fanatic, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na filmové ocenenie British Independent Film Awards. Po boku herečky Emily Watson, si zahrala vo filme Hilary a Jackie, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Academy Awards. Po premiére filmu, bola obsadená do hlavnej úlohy austrálskeho filmu Ja, iba ja.

V roku 2001 si zahrala vo filme Dohola!, po boku Alana Rickmana a Natashy Richardson. V rovnakom roku sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Odpočívaj v pokoji, ktorý v USA získal veľkú popularitu. Griffithsová získala za svoj herecký výkon niekoľko nominácii a niektoré z nich aj získala, napríklad ocenenie Zlatý glóbus. Bola súčasťou televízneho seriálu až do jeho záverečnej epizódy v roku 2005. V roku 2004 sa objavila vo filmovej adaptácii románu Plainsong.

Od roku 2006 do roku 2011 bola súčasťou televízneho seriálu Bratia a sestry. Za svoj herecký výkon získala dve nominácie na Zlatý glóbus. V roku 2011 spoločne s Judith Light a Stacy Keachom hrala v inscenácii Other Desert Cities na Broadwayi. O rok neskôr, si zahrala v televíznom filme Pravdivý príbeh Juliana Assangea.

V roku 2015 režírovala tri epizódy televízneho seriálu Nowhere Boys. V roku 2017 si zahrala vedľajšiu úlohu v televíznom seriály When We Rise, ktorý sa zameriava na práva LGBT. Od roku 2019 do roku 2021 hrala v televíznom seriály Total Control.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 31. decembra 2002 sa vydala za austrálskeho umelca Andrewa Taylora, s ktorým má tri deti. Po pôrode Griffithsová utrpela ruptúru maternice, z čoho sa neskôr zotavila.

Považuje sa za feministku a v roku 2017 podporila manželstvá osôb rovnakého pohlavia v Austrálii a tiež aj kampaň Globálna charta základných práv pre Oxfam Australia. Od roku 2012 žije opäť v Austrálii a v roku 2020 bola ocenená cenou Australia Days Honor.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rachel Griffiths na anglickej Wikipédii.