Radio K. A. O. S.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Radio K. A. O. S.
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 15. jún, 1987
Žáner Rock
Dĺžka 41:24
Vydavateľstvo Columbia Records
Producent Roger Waters
Ian Ritchie
Nick Griffiths
Skladateľ Roger Waters
Odborné recenzie
Roger Waters – chronológia
When the Wind Blows
(1986)
Radio K.A.O.S.
(1987)
Amused to Death
(1992)

Radio K.A.O.S. je konceptuálny album bývalého basgitaristu skupiny Pink Floyd Rogera Watersa. Tento jeho druhý sólový štúdiový album po odchode zo skupiny bol vydaný roku 1987.

Námet albumu[upraviť | upraviť zdroj]

Námet albumu je ťažko pochopiť iba počúvaním skladieb. Je o 23 ročnom bezvládnom mužovi menom Billy. Watersov koncept albumu je tento:

Billy je upútaný na invalidnom vozíku a je považovaný za mentálne retardovaného, v skutočnosti je inteligentný, no nedokáže sa vyjadrovať. Má dvojča, Bennyho, ktorý je v odstreľovačom v bani. Billy žije u neho spolu s Bennyho manželkou Molly a Bennyho deťmi. Benny príde vďaka hospodárskej konkurencii o prácu. Jednu noc, keď sú bratia spolu vonku v krčme prechádzajú okolo obchodu, s elektronikou, kde je plný výklad televízorov na obrazovke ktorých vysielajú tvár Margaret Thatcher so jej uštipačným povýšeneckým úškrnom. Benny uľaví svojmu hnevu tým, že z obchodu ukradne bezdrôtový telefón. Následne na to Benny v divadelnom obleku pózuje na jednom moste pre peších kde protestuje proti zatvoreniu jeho firmy. V tú noc je kusom spadnutého betónového bloku zabitý pod týmto mostom taxikár. Polícia vypočúva Bennyho, ktorý skryl ukradnutý telefón v Billyho invalidnom kresle. Benny je zavretý do väzenia a Molly, nakoľko sa nedokáže postarať o Billyho, pošle ho k strýkovi Davidovi do Los Angeles.

Billy zisťuje, že vďaka bezdrôtovému telefónu je zrazu schopný v svojej hlave počúvať rádiové vlny (prvá skladba „Radio Waves“). Experimentuje s telefónom a zisťuje, že sa dokáže dostať do počítačov a syntetizovať v nich reč, naučí sa cez ne rozprávať. Zavolá do rádia K.A.O.S. v Los Angeles (odtiaľ pochádza názov albumu) a hovorí svoj životný príbeh o svojom uväznenom bratovi (tretia skladba „Me or Him“), o svojej švagrinej, ktorá sa o neho nedokázala postarať a poslala ho k strýkovi Davidovi do LA (piata skladba „Sunset Strip“) o zavretí baní (štvrtá skladba „Powers that Be“).

Billy sa nakoniec dostáva do vojenského satelitu a poblázni celý svet aby si myslel, že interkontinentálne nukleárne strely sú nasmerované na hlavné svetové mestá a on sa mu odplatí za krivdy deaktivovaním tejto vojenskej sily (skladba č.6, „Home“ a skladba č. 7 „Four Minutes“).

Album uatvára pieseň o tom že každý, kto si myslel, že umrie, uvedomil si, že strach a súťaživosť šírené masmédiami sú menej dôležité ako ich láska k rodine a k blízkym (skladba č.8, „The Tide is Turning“).

Oficiálne je album venovaný každému kto sa cíti byť v koncoch pod nátlakom monetarizmu (primárne zameranie sa na úlohu peňazí, ktorými sú regulované všetky ostatné ekonomické aktivity, nehľadiac na ľudí, tradície...).

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

(Autorom všetkých je Roger Waters.)

Prvá strana
# Názov skladby Dĺžka
1. „Radio Waves“   4:58
2. „Who Needs Information“   5:55
3. „Me or Him“   5:23
4. „The Powers That Be“   4:36
Druhá strana
# Názov skladby Dĺžka
1. „Sunset Strip“   4:45
2. „Home“   6:00
3. „Four Minutes“   4:00
4. „The Tide Is Turning (After Live Aid)“   5:43

Existujú ešte tri skladby pre tento album, ktoré boli hrané iba naživo, alebo vyšli an singloch.

  1. „Going to Live in L.A.“, ktorá hovorí o tom ako bol Benny zatvorený do väzenia, jeho manželka sa nedokázala postarať o Billyho a poslala ho za strýkom Davidom.
  2. „Get Back to Radio“ je výpoveďou o pohľade Bennyho spoza mreží a o tom aký je osamelý.
  3. „Molly's Song“ je Billyho príbeh o tom ako dokázal hacknúť vládne satelity a sledovať svoju švagrinú Molly.

The Bleeding Hearts Band[upraviť | upraviť zdroj]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

V skladbách albumu je niekoľko „veľkonočných vajíčok“. Jedno z najzaujímavejších je že sa v nich nachádzajú morseovou abecedou zakódované texty. Jeden je o známom akčnom hrdinovi (text ku skladbe „Tide is Turning“):

Now the past is over but you are not alone
Together we'll fight Sylvester Stallone
We will not be dragged down in his South China Sea
of macho bullshit and mediocrity

Vyslovená zmienka o tomto „hrdinovi“ zostala iba na konci tejto piesne v slovách „The tide is turning, Sylvester...“.

Úspechy albumu[upraviť | upraviť zdroj]

V amerických rebríčkoch album dosiahol 50. miesto a získal zlatú platňu. V anglických rebríčkoch album získal 25. pozíciu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka fanklubu Rogera Watersa