Radul Čierny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Radu Negru - podľa rumunských tradícií sa jeho meno spája so založením Valašského kniežatva.

Radu(l) Čierny (iné mená: Rudolf Čierny, Radu(l) Negru, Radu(l) Vodă, Voivode Radu, Negru Vodă) (* ?13. storočie) bolo legendárne knieža Valašského kniežatstva v 13. storočí.

Legenda o vzniku Valašského kniežatstva[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa rumunských tradícií sa jeho meno spája so založením Valašského kniežatva okolo roku 1290. Tie tvrdia, že v roku 1289 Uhorsko prinútilo šľachticov a ľudí z vyšších vrstiev obyvateľstva stať sa členmi rímskokatolíckej cirkvi, a toto privilégium spôsobilo vznik práva rumunských vladárov na založenie nových štátnych útvarov. Podľa tejto legendy Radu Negru - po tom, ako prešiel cez južné Karpaty - vstúpil na územie toho, čo sa dnes volá Valašsko. Podľa mnohých historikov existujú historické spätosti medzi týmto panovníkom a germánskymi kmeňmi, ktoré obývali oblasť južného Sedmohradska v Uhorsku.

Táto legenda sa prvý raz spomína v análoch rodiny Cantacuzinovcov zo 17. storočia. Tieto poznatky zároveň dokumentujú aj rozsiahlu stavbu chrámov v úspešných hlavných mestách Valašského kniežatstva - Câmpulung a Curtea de Argeş.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Radu vzniklo zo slovanského slova радость (po slovensky: radosť). Dnes sú toto meno ako aj jeho nositelia medzi Rumunmi a rumunsky hovoriacimi obyvateľmi veľmi obľubení (Rumunsko, Moldavsko).


Radul Čierny
Vladárske tituly
Predchodca
-
knieža
12901300
Nástupca
Basarab I. Zakladateľ