Rael

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rael, vlastným menom Claude Vorilhon (* 30. september 1946, Vichy) je zakladateľ a vodca ateistickej náboženskej organizácie s názvom Raeliánske hnutie. Predtým než založil hnutie bol spevákom, žurnalistom a automobilovým pretekárom. Je otcom dvoch detí, Ramuela a Aurory.

Pred rokom 1973[upraviť | upraviť zdroj]

Rael vyrastal v mestečku Ambert vychovávaný tetou a starou mamou. Navštevoval katolícku školu v Les Puy-en-Velay, kde dosahoval priemerné výsledky, aj keď v poézii a francúzštine bol vynikajúcim žiakom. Hrával veľa na gitare, a v roku 1961 (ako 15-ročný) sa odsťahoval do Paríža, kde hral v pouličných kabaretoch. Postupne sa z neho stal profesionálny spevák, ktorý v období 1966 – 1971 vydal niekoľko platní, medzi inými:

  • Le Miel et la cannelle
  • Madam' Pipi
  • Monsieur votre femme me trompe
  • Quand on se mariera
  • Mon amour Patricia

Rael založil svoj vlastný časopis o automobilovom športe a časopis sa onedlho stal jedným z najpredávanejších vo Francúzsku.[chýba zdroj]

1973[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1973 sa Rael, dňa 13. decembra, v ranných hodinách, stretáva s mimozešťanom, neďaleko sopiek v strednom Francúzsku, keď tam bol na prechádzke. Rael tvrdí, že mimozemšťan prišiel výhradne s cieľom stretnúť sa s ním, a povedať mu veľa vecí ohľadne minulosti ľudstva, najmä o tom, že mimozemšťania Elohim kedysi vytvorili život na Zemi pomocou svojej genetiky a biológie, a že ak rozšíri túto novinu do celého sveta, a ak založí hnutie, ktoré bude dostatočne propagovať tieto myšlienky, tak títo ľudia z iných planét prídu na Zem, a pomôžu ľudstvu rozvíjať sa a napredovať. Rael toto stretnutie a základne filozofické piliere raeliánizmu vysvetľuje vo svojich knihách:

  • Kniha, ktorá hovorí Pravdu
  • Mimozemšťania ma zaviedli na svoju planétu
  • Privítajme svojich Stvoriteľov
  • Zmyslová meditácia
  • Áno, klonovaniu ľudí
  • Géniokracia
  • Maitreja

Rael tvrdí, že v biblickej knihe Genezis sa pôvodne nenachádzalo slovo “Boh”, ale slovo Elohim, ktoré je v tvare množného čísla a znamená v skutočnosti tí, čo prišli z nebies. Rael sám tvrdí, že je jedným z poslov Elohim, a nasleduje za všetkými svojimi predchodcami prorokmi ako boli Ježiš, Budha, Mojžiš, Mohamed, Krišna, Lao-c’, Joseph Smith, Ezechiel, Eliáš, a mnohí iní. Posolstvá spísané v Biblii, v Koráne, či Tibetskej knihe mŕtvych (Bardo Thodol), ale aj v mnohých iných náboženských prameňoch, boli podľa Raelovho názoru prekrútené a nesprávne prekladané z pôvodných jazykov, a preto je podľa neho nutné ich v súčasnosti dobre skontrolovať a prepracovať, prípadne niektoré časti aj vynechať, keďže mnohé pasáže v nich nabádajú ku porušovaniu ľudských práv.

Druhé stretnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Rael udáva, že 7. októbra 1975 navštívil aj planétu mimozemšťanov, kam ho prepravili lietajúcim tanierom, a strávil vo vesmírnych diaľavách 1 deň. Udáva, že na tej planéte stretol všetkých prorokov (pozri vyššie), a prijal ďalšie Posolstvo pre ľudstvo. Rael tvrdí, že cieľom ľudstva je dostatočne sa vyvinúť, aby mohlo byť prijaté do intergalaktickej federácie civilizácií, kde sa môže dostať iba ak na Zemi zavládne múdrosť, láska a všeobecný mier. Zároveň má ľudstvo podľa Raela aj ďalší cieľ, a to vedecky stvoriť iný život na iných planétach niekde vo vesmíre. Rael tiež hovorí o tom, že čoskoro naša pozemská veda dosiahne takú úroveň, že si budeme vedieť predĺžiť svoj život pomocou techník klonovania a génového inžinierstva, v spločnosti kde sa nebude musieť vôbec pracovať, kde všetko bude robotizované, a kde bude prekvitať láska, šťastie, zdravie, večnosť, a kde sa ľudia budú venovať športom, umeniu, a jeden druhému.

Lepší svet[upraviť | upraviť zdroj]

Rael hovorí, že svetový hlad môžu vyriešiť technológie, ako napríklad geneticky upravované potraviny, a napríklad aj, že nanotechnológie oslobodia ľudstvo od všetkých dnešných problémov, ako je práca, choroby, krátky život, ba dokonca pomôžu poraziť aj smrť. Rael je horlivý zástanca ľudských práv a nabáda svet ku zmenám ako napríklad ku povoleniu eugeniky, eutanázie, klonovania (kniha „Áno, klonovaniu ľudí“), nabáda ku politickým zmenám, ako vytvoreniu nového politického systému – géniokracie (kde môžu vládnuť len ľudia s veľmi vysokým intelektom, a kde volia len tí, ktorí majú úroveň vyššieho nadpriemeru v inteligenčných testoch – pozri kniha „Géniokracia“); Rael podporuje používanie antikoncepcie, hlása slobodný vedecký výskum, liberalizuje hodnoty týkajúce sa zmyslovosti, voľnej lásky a sexuality, a prináša mnohé iné zmeny.

Rael o sebe tiež tvrdí, že je sám novým budhom, narodeným na Západe, vzhľadom na to, že podľa legendy písanej samotným Budhom, sa má nový budha narodiť v krajine Západu, ktorá bude mať v znaku „kohúta“ (Francúzsko), a bude to presne 3000 rokov po Budhovi – podľa severnej (v súčasnosti neoficálnej) odnože budhistického kalendára (Mahajána) to vychádza presne na rok 1973, kedy Rael počal svoju misiu. Preto sa jedna Raelova kniha volá Maitreja, čo v prenesenom význame znamená „nový budha“, alebo inak aj „šťastný“, „milujúci“, alebo „ten, ktorý prináša svetlo“, alebo „syn bohov“. Rael tvrdí, že bol podobne ako Ježiš alebo Budha splodený nepoškvrneným počatím, čo vysvetľuje ako umelé oplodnenie jeho matky mimozemšťanmi na palube UFO. Samotné meno Rael znamená „ten, ktorý prináša svetlo Elohim“.

Rael v súčasnosti čelí rôznym kritikám a útokom zo strany žurnalistov, ale aj bežnej verejnosti, najmä z radov silne nábožensky založených ľudí, pretože kritizuje tradičné náboženstvá za ich spiatočníctvo a prekrucovanie Posolstiev Elohim. Medzi jeho kritikov patrili: Guy A. Lepage, Pauline Marois, Serge Chapleau, a iní. Je všeobecne kritizovaný za svoje názory na sex, za to, že hlása voľnú lásku, a za to, že sám kritizuje církev a označuje politikov za pokrytcov. Rael je tŕňom v oku katolíckej cirkvi a tiež aj politických režimov, dokonca aj tých demokratických. Raeliáni vo Francúzsku mali istý čas (na prelome milénií) povinnosť nosiť na oblečení šesťcípu hviezdu, s nápisom „člen sekty“, podobne ako Židia počas druhej svetovej vojny, ale bola voči tomu vznesená ostrá kritika za nerešpektovanie ľudských a náboženských práv menšín. O Raelovi niektorí hovoria ako o potrhlom bláznovi a rojkovi, či vydieračovi, zatiaľ čo iná skupina ľudí ho naopak berie vážne….

Rael založil aj Clonaid, prvú spoločnosť na klonovanie ľudí, ale okamžite po jej založení sa vzdal vedenia tohto projektu v prospech neraeliánov a rôznych vedcov.

Rael začal v Európe kampaň proti katolíckym pedofilným kňazom, ale bolo to označované ako „urážanie kňazov“. Dvakrát Rael obžaloval na súde žurnalistov za ohováranie svojej osoby, ale neuspel a musel zaplatiť súdne trovy. Kvôli zhoršujúcej sa situácii pre Raeliánov vo svojej vlasti, musel Rael Francúzsko opustiť, a odsťahoval sa do Kanady, kde žije dodnes, hoci veľa cestuje po celom svete, a šíri svoje idey vo všetkých krajinách. Rael niekoľkokrát vyhral na súde po tom, čo súdne obžaloval niektorých žurnalistov, ktorí ho ohovárali zo získavania peňazí z prostitúcie, pornografie a predaja drog.