Raidió Teilifís Éireann

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raidió Teilifís Éireann
KrajinaÍrsko Írsko
Oblasť vysielaniaÍrsko, Severné Írsko
RiaditeľDee Forbes (generálny)
Začiatok vysielania1. január 1926 (spolu so stanicou 2RN)
1. jún 1960 (zlúčená s Radio Éireann)
31. december 1961 (ako Raidió Teilifís Éireann)
Webstránkawww.rte.ie/

Raidió Teilifís Éireann (írska výslovnosť IPA: [ˈradʲo ˈtʲɛlʲəfʲiːʃ ˈeːrʲən], skrátene RTÉ) je čiastočne štátna spoločnosť a celonárodný verejnoprávny vysielateľ v Írsku.

Je producentom relácií, ktoré vysiela v televízii, rozhlase a na internete. Rozhlas začal s vysielaním dňa 1. januára 1926, pravidelné televízne vysielanie sa datuje od 31. decembra 1961, čím je jednou z najstarších súvisle vysielajúcich verejnoprávnych spoločností na svete. Spoločnosť taktiež vydáva štrnásťdenník časopis RTÉ Guide, ktorý je orientovaný na jej rozhlas a televíziu.

Spoločnosť je financovaná z televíznych koncesionárskych poplatkov a prostredníctvom reklamy. Niektoré služby sú financované iba z reklamy, zatiaľ čo iné služby sú financované iba z koncesionárskych poplatkov. Raidió Teilifís Éireann je Štatutárny orgán, ktorý riadi rada ustanovená vládou Írska. Celkové vedenie organizácie je v rukách výkonnej rady na čele s generálnym riaditeľom. Je regulovaná Írskym úradom pre vysielanie.

Stanica Radio Éireann bola jednou z 23 zakladajúcich vysielateľov a spoločností Európskej vysielacej únie v roku 1950.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Raidió Teilifís Éireann na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).