Rebecca Hallová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rebecca Hall
Celé menoRebecca Maria Hall
Narodenie 3. máj 1982 (41 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
ManželMorgan Spector (od 2015)
Deti1
RodičiaMaria Ewing
Peter Hall

Rebecca Maria Hallová (* 3. máj 1982, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglická divadelná, filmová a televízna herečka, známa z filmov Dokonalý trik, Vicky Cristina Barcelona, Mesto a Iron Man 3. Je držiteľkou britskej divadelnej ceny Iana Charlesona a filmovej ceny BAFTA.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Rebecca Hallová sa narodila v Londýne. Je dcérou anglického divadelného a filmového režiséra Petra Halla a americkej opernej speváčky Marie Ewingovej. Rodičia sa rozviedli v roku 1990.[1] Jej nevlastní súrodenci tiež pracujú v umeleckej sfére. Edward Hall je divadelný režisér a v súčasnosti riaditeľ divadla Hampstead, Christopher Hall je televízny producent, Jennifer Hallová je herečka, muzikantka a výtvarníčka, Lucy Hallová je divadelná návrhárka. Má dvojité štátne občianstvo Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.[2]

Rebecca navštevovala základnú školu Cumnor House v obci Danehill, potom dievčenskú internátnu školu Roedean v Brightone. Po absolvovaní strednej školy študovala dva roky anglickú literatúru na Cambridgeskej univerzite. Počas štúdia bola členkou študentského divadelného klubu Marlowe Society, s ktorým vystupovala v niekoľkých divadelných hrách a inscenáciách. Medzi tie najznámejšie patria drámy Kto sa bojí Virginie Woolfovej? od Edwarda Albeeho predstavená v cambridgeskom divadle ADC a Macbeth od Williama Shakespeara uvedená v divadle Cambridge Arts, v ktorej stvárnila rolu Lady Macbeth.

Rebecca Hallová je v súčasnosti (2013) slobodná a nezadaná. V minulosti mala partnerský vzťah s anglickým spevákom a skladateľom Freddiem Stevensonom.[3] Neskôr bola partnerkou anglického divadelného a filmového režiséra Sama Mendesa.[4] Niektoré zdroje uvádzajú, že stála za rozpadom manželstva Mendesa a anglickej herečky Kate Winsletovej.

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Hallovej profesionálna divadelná kariéra sa začala v roku 2002 na doskách londýnskeho divadla Strand, v ktorom účinkovala v satirickej hre Živnosť pani Warrenovej z pera Georga Bernarda Shawa a v réžii jej otca Petra Halla. Za rolu Vivie, dcéry pani Warrenovej, dostala britské divadelné ocenenie Iana Charlesona,[5] ktoré sa udeľuje najlepším mladým divadelným umelcom do 30 rokov. Ceny Iana Charlesona každoročne odovzdávajú noviny The Sunday Times a Kráľovské národné divadlo v Londýne.

V roku 2003 účinkovala v komediálnej hre Williama Shakespeara Ako sa vám páči s postavou Rosalindy.[6] Predstavenie režíroval jej otec a Rebecca za rolu Rosalindy získala nomináciu na cenu Iana Charlesona. V lete 2004 si zahrala Ann Whitefieldovú v dráme v štyroch dejstvách Človek a nadčlovek od Georga Bernarda Shawa a tiež postavu Elvíry v Molièrovej hre Don Juan, ktorú režírovala anglická divadelná režisérka Thea Sharrocková. V roku 2008 sa predstavila v úlohe cnostnej a krásnej sicílskej kráľovnej Hermiony v Zimnej rozprávke. Následne stvárnila postavu Varie v komédii Višňový sad od Antona Pavloviča Čechova a v réžii Sama Mendesa.[7] V roku 2010 vystupovala v Kráľovskom národnom divadle s postavou Violy v hre Trojkráľový večer alebo Čo len chcete.

V máji 2013 americká divadelná spoločnosť Roundabout prevádzkujúca päť divadiel typu Broadway oznámila, že Rebecca Hallová prijala ponuku na účinkovanie v hre Machinal. Expresionistickú hru v dvoch častiach napísala americká spisovateľka Sophie Treadwellová na motívy skutočného príbehu Ruth Snyderovej, ktorá prinútila svojho milenca Henryho Judda Graya, aby zavraždil jej manžela Alberta. Snyderová bola odsúdená na trest smrti a v roku 1928 popravená na elektrickom kresle. Premiéra predstavenia Machinal v réžii Lyndsey Turnerovej sa uskutočnila v januári 2014 v historickej budove divadla American Airlines v New Yorku.[8]

Film a televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Rebecca Hallová

Rebecca sa objavila na televíznej obrazovke už ako 10-ročná v britskej 5-dielnej televíznej adaptácii románu The Camomile Lawn od anglickej spisovateľky Mary Wesleyovej. Neskôr si zahrala vo filme Don't Leave Me This Way a svoj hlas prepožičala do jednej časti animovaného seriálu Svet králika Petra a jeho priateľov.

Do povedomia širokej verejnosti sa dostala až v roku 2006 v dráme z produkcie BBC Šíre Sargasové more, ktorá sa odohrávala v prvej polovici 19. storočia na Jamajke. Film bol inšpirovaný postavami románu Jany Eyrovej spisovateľky Charlotte Brontëovej. V tom istom roku bola obsadená do filmu Dokonalý trik od Christophera Nolana, v ktorom si zahrala po boku Christiana Balea, Hugha Jackmana a Scarlett Johanssonovej. V roku 2007 účinkovala v britskej dráme z produkcie BBC a HBO Joe's Palace.

V roku 2008 sa objavila vo filme Vicky Cristina Barcelona, ktorý napísal a režíroval Woody Allen. Hallová stvárnila postavu racionálnej a zásadovej Vicky, ktorá spolu s pôžitkárskou kamarátkou Cristinou prichádza počas leta do Barcelony. Vo filme hrala spolu s Javierom Bardemom, Patriciou Clarksonovou, Penélope Cruzovou a Scarlett Johanssonovou. Woody Allen získal pozitívne ohlasy filmových kritikov a Rebecca za postavu Vicky bola nominovaná na Zlatý glóbus.

Nasledovala dráma Einstein and Eddington z produkcie HBO a v distribúcii BBC zobrazujúca priateľstvo nemeckého fyzika Alberta Einsteina a anglického astronóma Arthura Eddingtona, ktoré viedlo k uznaniu teórie relativity. V roku 2009 účinkovala vo filme Dorian Gray, ktorý anglický režisér Oliver Parker natočil na motívy románu Portrét Doriana Graya od írskeho spisovateľa Oscara Wilda. Rebecca hrala postavu dcéry lorda Henryho Wottona, ktorého stvárnil anglický herec Colin Firth.

V roku 2010 bola obsadená do dvoch amerických nezávislých komédií. Tou prvou bola Please Give, ktorú napísala a režírovala americká režisérka Nicole Holofcenerová. Hallová vo filme hrala s Catherine Keenerovou, Amandou Peetovou a Oliverom Plattom. Druhou komédiou bola snímka Dana Rusha s názvom Everything Must Go, v ktorej sa predstavila s Laurou Dernovou a Willom Ferrellom. V júni Hallová dostala cenu BAFTA od Britskej akadémie filmového a televízneho umenia za vedľajšiu úlohu Pauly Garlandovej v prvej časti filmovej trilógie Red Riding.[9]

Úspech prišiel v kriminálnej dráme Mesto z prostredia bankových lúpeží v Bostone, ktorú režíroval Ben Affleck. Snímka získala pozitívne ohlasy filmových kritikov a verejnosti, a taktiež množstvo nominácií a niekoľko cien na filmových festivaloch. Vo filme hrali Ben Affleck, Chris Cooper, Jon Hamm, Blake Livelyová a Jeremy Renner.

V roku 2011 sa predstavila v americkom nezávislom filme Briana Crana A Bag of Hammers. Následne hrala v britskom horore The Awakening postavu Florence Cathcartovej po boku anglického herca Dominica Westa. Film sa odohrával na začiatku 20. storočia v chlapčenskej internátnej škole Rookford, v ktorej panoval strach z prítomnosti ducha. Hallová za hlavnú úlohu získala nomináciu na cenu Britského nezávislého filmu.[10]

Stephen Frears v roku 2012 obsadil Hallovú do hlavnej úlohy v komédii z Las Vegas Lay the Favorite. Vo filme z prostredia hazardných hier a stávkovania hrali Bruce Willis, Joshua Jackson, Catherine Zeta Jonesová a Vince Vaughn. Napriek hereckému obsadeniu získal film negatívne ohlasy filmových kritikov, novinárov a verejnosti. V tom istom roku Rebecca prijala hlavnú rolu postavy Sylvie Tietjensovej v britskom 5-dielnom dramatickom seriáli Parade's End v distribúcii HBO, ktorý napísal Tom Stoppard a režírovala ho anglická režisérka Susanna Whitová. Seriál sa odohrával počas formatívneho obdobia britskej histórie a vyprával príbeh lásky a zrady medzi anglickým aristokratom, jeho krásnou manželkou a mladou sufražetkou. Za úlohu Sylvie získala cenu britských novinárov Broadcasting Press Guild[11] a bola nominovaná na cenu BAFTA od Britskej akadémie filmového a televízneho umenia.[12]

V apríli 2013 mal premiéru akčný film Iron Man 3 komiksového štúdia Marvel. Rebecca sa predstavila ako biotechnologička Maya Hansenová, ktorá s doktorom Aldrichom Killianom (Guy Pearce) vyvinula látku extremis. Vo filme hrali Robert Downey Jr., Don Cheadle, Ben Kingsley, Gwyneth Paltrowová a ďalší.

  • 1992 - The Camomile Lawn
  • 1993 - Don't Leave Me This Way
  • 1994 - Svet králika Petra a jeho priateľov
  • 2006 - Starter for 10
  • 2006 - Šíre Sargasové more
  • 2006 - Dokonalý trik
  • 2007 - Joe's Palace
  • 2008 - Vicky Cristina Barcelona
  • 2008 - Einstein and Eddington
  • 2008 - Duel Frost/Nixon
  • 2009 - Red Riding: In the Year of Our Lord 1974
  • 2009 - Dorian Gray
  • 2010 - Please Give
  • 2010 - Mesto
  • 2010 - Everything Must Go
  • 2011 - A Bag of Hammers
  • 2011 - The Awakening
  • 2012 - Lay the Favorite
  • 2012 - Parade's End
  • 2013 - Iron Man 3
  • 2013 - Closed Circuit
  • 2013 - A Promise
  • 2014 - Transcendence
  • 2015 - The Gift

Ostatné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Rebecca Hallová má na konte dva krátkometrážne filmy v réžii Briana Crana, a to 15-minútovú drámu Rubberheart z roku 2007 a 10-minútovú komédiu Official Selection z roku 2008. Vo februári 2011 bola tvárou obálky britského vydania amerického módneho časopisu Harper's Bazaar. Neskôr účinkovala v hudobnom videoklipe anglického speváka Jamesa Blaka k pesničke A Case of You,[13] ktorý režíroval Seb Edwards. V máji 2013 sa objavila v časopise InStyle a v júni sa stala tvárou magazínu o životnom štýle Elle. Vo februári 2014 bol dokončený krátky film Ruminate v réžii Claire Leony Appsovej, v ktorom Hallová stvárnila hlavnú úlohu.[14]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Who, me? Why everyone is talking about Rebecca Hall [online]. The Guardian, 12. jún 2010. Dostupné online. (po anglicky)
  2. The New Season Film - Rebecca Hall, in 'The Town' and Off and Running Around the World [online]. The New York Times, 8. september 2010. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Rebecca Hall: My art belongs to Daddy [online]. The Independent, 15. júl 2004. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Kate Winslet's ex-husband Sam Mendes admits: I am dating Rebecca Hall [online]. Daily Mail, 28. november 2011. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Rebecca Hall & Tempest Two Win Charleson Awards [online]. What's On Stage, 14. apríl 2003. Dostupné online. (po anglicky)
  6. THEATER REVIEW; Actress Finds Shadows In Shakespearean Spunk [online]. The New York Times, 15. december 2003. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Mendes and Spacey in theatre link [online]. BBC, 3. apríl 2007. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Rebecca Hall to Star in Broadway ‘Machinal’ [online]. Variety, 28. máj 2013. Dostupné online. (po anglicky)
  9. BAFTA Awards: 2010 Television Supporting Actress [online]. British Academy of Film and Television Arts. Dostupné online. (po anglicky)
  10. BIFA: Nominations 2011 [online]. British Independent Film Awards. Dostupné online. (po anglicky)
  11. BPG: 2013 Awards [online]. Broadcasting Press Guild. Dostupné online. (po anglicky)
  12. BAFTA Awards: 2013 Television Leading Actress [online]. British Academy of Film and Television Arts. Dostupné online. (po anglicky)
  13. Rebecca Hall Makes 'A Case of You' Music Video [online]. Next Movie, 21. december 2011, [cit. 2013-06-25]. Dostupné online. Archivované 2014-03-04 z originálu. (po anglicky)
  14. Ruminate [online]. Dog Eared Films, [cit. 2014-03-04]. Dostupné online. Archivované 2014-03-04 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rebecca Hall na anglickej Wikipédii.