Redaktor:Andrej poprad/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

HARPÚNA[upraviť | upraviť zdroj]

Logo občianskeho združenia HARPÚNA
Logo občianskeho združenia HARPÚNA

Občianske združenie HARPÚNA bolo zaregistrované 19.12.2014. Hlavným cieľom združenia je prinášať netradičné riešenia na tradičné problémy, pričom združenie sa venuje prioritne tým témam, na ktoré riešenia dokáže implementovať do praxe a nie len otvárať diskusiu alebo prinášať kritiku. Väčšinou všetci vedia, že niečo je zlé a ďalšia kritika zriedka kedy pomôže.

Predstavitelia združenia[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým predsedom občianskeho združenia HARPÚNA sa stal v roku 2014 po zvolení valným zhromaždením Ing. Michal Hybský, ktorý zastáva túto pozíciu do dnešných dní. Predseda je štatutárnym zástupcom združenia a zastrešuje aktivitu expertných skupín, koordinátorov a realizačných partnerov.

Predseda OZ HARPÚNA, Ing. Michal Hybský
Predseda OZ HARPÚNA, Ing. Michal Hybský

Financovanie združenia[upraviť | upraviť zdroj]

Združenie od svojho vzniku bolo financované najmä z príspevkov členov združenia, dotácií, grantov a darov. Medzi najväčších darcov občianskeho združenia HARPÚNA patria Nadácia ESET, Nadácia Orange a Mesto Žilina.

Aktivity v školskom roku 2018/2019 sú financované najmä z rozpočtov zriaďovateľov základných a stredných škôl, kde budú prebiehať.

Peter Kováč a Pavol Luka z Nadácie ESET s predsedom OZ HARPÚNA po podpise darovacej zmluvy
Peter Kováč a Pavol Luka z Nadácie ESET s predsedom OZ HARPÚNA po podpise darovacej zmluvy

Zameranie združenia[upraviť | upraviť zdroj]

Pri občianskom združení HARPÚNA je namiesto obsahového zamerania vhodnejšie hovoriť o kvalitatívnom zameraní. Hlavným cieľom združenia je prinášať netradičné riešenia na tradičné problémy,V stanovách združenia nie sú zakotvené témy, ktorým sa bude združenie zaoberať, ale kľúč ich výberu - musí ísť o problémy, ktorých riešenie dokáže združenie implementovať do praxe.

Členovia združenia si uvedomujú aj dôležitosť otvárania tém za účelom diskusie o problémoch a najvhodnejších riešeniach, faktom však ostáva, že v podmienkach Slovenskej republiky sa tento postup zneužíva na politické útoky a takmer nikdy nevedie k vyriešeniu problému ale skôr k prekrytiu iného problému. Preto je združenie zamerané nie teoreticky ale prakticky - na implementáciu overených poznatkov do praxe so zdrojmi, ktoré sú k dispozícií.

Prvou témou, ktorej sa HARPÚNA venuje, je školstvo a pilotovanie riešení, ktoré by mali tvoriť súčasť komplexnej školskej reformy ako nástroja na zabezpečenie rastu slovenskej ekonomiky a zaistenia silnej pozície v globálnej ekonomike. V priebehu rokov 2018 a 2019 pripravuje združenie predstavenie ďalších tém a implementačných plánov.

Malá školská reforma[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský školský systém viaceré nedokonalosti. Jedným z nich je aj nehospodárne vynakladanie zdrojov tam, kde to nie je potrebné, čo sa prejavuje zas ich nedostatkom v iných oblastiach. Jedným z vypuklejších príkladov je investovanie do študijných odborov, ktorých absolventi sa nedokážu zamestnať vo vyštudovanom odbore. To okrem vydržiavania zbytočného aparátu škôl prináša nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v iných odvetviach. V roku 2017 nie je neobvyklé stretnúť vysokoškolsky vzdelaného predavača v maloobchodnej prevádzke. Naopak v oblasti IT by sa podľa IT asociácie dokázalo zamestnať ďalších 10 000 zamestnancov[1], produkujúcich vysokú pridanú hodnotu vyplývajúcu z aplikácie ľudského kapitálu, a tento nedostatok sa bude ďalej prehlbovať. Zároveň sa školstvo tak ako je nastavené stretáva so stropom znalostí, ktoré učitelia dokážu u žiakov vybudovať a ich relevantnosti k potrebám trhu práce v strednodobej a dlhodobej budúcnosti.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Ing. Pavel Ondek pomáhal združeniu zorientovať sa v príčinách stagnácie školského systému.
Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Ing. Pavel Ondek pomáhal združeniu zorientovať sa v príčinách stagnácie školského systému.

Dlhodobá nečinnosť a neschopnosť štátu reflektovať na tieto problémy vyústila do aktivity občianskeho združenia HARPÚNA s názvom Malá školská reforma. Kritériom pre riešenie tohoto problému prostredníctvom aktivity sú:

  • Okamžitá nasaditeľnosť - aj do celej školskej siete,
  • Využitie existujúcich spôsobov financovania a vysoká návratnosť investície do vzdelania,
  • Orientácia na budúcnosť - školstvo ako základ ekonomického rastu.

Prívlastok malá v názve aktivity nereflektuje obsahovú malosť ale fakt, že realizácia aktivity nie je štátnou politikov ale výsledkom frustrácie intelektuálne nezakrpatenej časti obyvateľstva, ktorá sa už nedokáže nečinne prizerať na spôsob šafárenia s budúcnosťou krajiny a jej systematickej prípravy na úlohy montážnej dielne a najlacnejšieho vstupu na spoločný trh EÚ pre medzinárodné korporácie bez doterajších výrobných kapacít na jej území.

Budovanie kľúčových znalostí v sieti regionálneho školstva[upraviť | upraviť zdroj]

Vtedajší minister školstva Juraj Draxler. Hodine programovania pre Android na ZŠ Karpatská v Žiline
Vtedajší minister školstva Juraj Draxler. Hodine programovania pre Android na ZŠ Karpatská v Žiline
Prvé pracovné stretnutie OZ HARPÚNA s členom školskej komisie mesta Žilina, Ing. Petrom Fiabanem
Prvé pracovné stretnutie OZ HARPÚNA s členom školskej komisie mesta Žilina, Ing. Petrom Fiabanem
Príprava učební na školský rok 2017/2018.
Príprava učební na školský rok 2017/2018.

Prvú konkrétnu podobu získala Malá školská reforma pilotnou aktivitou Budovanie kľúčových znalostí v sieti regionálneho školstva. Hlavným cieľom pilotnej aktivity bolo zoznámenie sa s fungovaním regionálneho školstva a zmapovanie procesov, ktoré by dokázali vniesť plánované inovačné prvky do vzdelávacieho programu a samotnej výučby. Ďalšími cieľmi bolo overiť schopnosť žiakov základnej školy priať pokročilejší technický predmet a obsadenie učiteľskej pozície profesionálom z praxe.

Programovanie pre Android[upraviť | upraviť zdroj]

Ako prvý predmet inovovaný predmet bolo zvolené Programovanie pre Android. Ide o klasifikovaný predmet, ktorý je zaradený do vzdelávacieho programu buď v rámci disponibilných hodín ako náhrada informatiky v ročníkoch, kde nie je štátnym vzdelávacím programom vyžadovaná ale tradične vyučovaná (napríklad 9. ročník) alebo doplnený o požadované znalosti tak, aby zároveň spĺňal budoval aj požadované znalosti. Cieľom programu nie je spraviť so žiakov programátorov, ale dať im pozitívnu skúsenosť so štúdiom pokročilejšej technickej disciplíny a zároveň vedomie, že ak sa v budúcnosti rozhodnú študovať iný na prvý pohľad tažký odbor, tak to zvládnu. Po absolvovaní programu každý žiak zvládol samostatne naprogramovať jednoduchú Android aplikáciu v jazyku Java a tú nahrať do mobilného zariadenia.

Zapojené školy[upraviť | upraviť zdroj]

V školskom roku 2015/2016
Základná škola, Karpatská 8063/11, Žilina
V školskom roku 2016/2017
Základná škola, Karpatská 8063/11, Žilina Základná Škola s Materskou Školou, Školská 1/49, Žilina-Závodie

Vyhodnotenie aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Na základe ukončený dvoch pilotných ročníkov sa podarilo naplniť stanovené ciele a priať nasledovné závery:

  • Vzdelávanie je možné inovovať aj bez záujmu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu,
  • Žiaci dobre priali pokročilejší predmet a plánovaný rozsah učiva zvládli,
  • Odborník z praxe dokáže vyučovať popri zamestnaní viesť výučbu v škole z pohľadu zamestnávateľa, školy aj žiakov.

Malá školská reforma[upraviť | upraviť zdroj]

Po úspešnom ukončení pilotnej aktivity Budovanie kľúčových znalostí na malom počte škôl je od školského roku 2017/2018 spustený projekt Malá školská reforma, ktorý je pripravený po organizačnej a obsahovej stránke na implementáciu na veľkom počte škôl v priebehu nasledujúcich školských rokov. Hlavnými inovačnými prvkami projektu sú efektívneješie metódy výučby, nový obsah predmetov a zapojenie odborníka z praxe priamo do vyučovacieho procesu.

Efektívnejšie metódy výučby[upraviť | upraviť zdroj]

V spolupráci s ďalšími organizáciami a expertmi na problematiku[2] bola pre projekt vybraná vyučovacia metóda založená na metodike eduScrum, ktorej základom je prenesenie zodpovednosti za vzdelávanie z učiteľov na žiakov a zmena úlohy učiteľa vo vyučovacom proces z nositeľa informácií a znalosti do úlohy kouča, ktorý žiakom pomáha vlastným úsilím a tímovou prácou budovať plánované znalosti a kompetencie. Metóda už od pilotného nasadenia preukázala objektívne zlepšenie študijných výsledkov žiakov a okrem znalostí samotných buduje aj ďalšie soft-skills ako napríklad prezentačné zručnosti, kreativitu, tímovú prácu, schopnosť riešiť problémy a pracovať s informačnými zdrojmi alebo komunikatívnosť.

Nový obsah predmetov[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovné stretnutie s prof. Račayom na Gymnáziu VPT v Martine pred pilotným ročníkom výučby genetiky.
Pracovné stretnutie s prof. Račayom na Gymnáziu VPT v Martine pred pilotným ročníkom výučby genetiky.

V súčasnej dobe sa na slovenských školách vyučujú aj predmety, ktoré už svojim obsahom nie sú relevantné k požiadavkám trhu práce alebo sú vyučované veľmi neefektívne. Projekt Malá školská reforma preto prináša nový obsah technických predmetov. Ide najmä o Programovanie pre Android, BioHacking (základy genetickej modifikácie aj s praktickým experimentom - vytvorenie novej vlastnosti e-coli baktérií, rezistencie voči antibiotikám zmenou jej DNA). Oba tieto predmety sú nasadené na základných aj stredných školách od školského roku 2017/2018. V príprave sú aj ďalšie predmety, napríklad Nanotechológie a Robotika. Tieto štyri predmety predstavujú pohľad na riešenie problémov v budúcnosti, teda či je možné riešenie naprogramovať, automatizovať alebo zabezpečiť zmenou DNA či štruktúry atómu.

Zapájanie odborníkov z praxe do výučby[upraviť | upraviť zdroj]

Kľúčovou súčasťou výučby na školách je okrem efektívnejšej metódy výučby a aktualizovaného obsahu predmetov aj zapojenie odborníka z praxe do výučby v úlohe učiteľa. Ide o najlacnejší a najefektívnejší nástroj na zabezpečenie výučby pokročilejších technických predmetov v regionálnom školstve. Až komplexná zmena učebných osnov na pedagogických fakultách a zmena postavenia a úlohy učiteľa v spoločnosti môže zaručiť rovnaku kvalitu a efektívnosť výučby odborníkom z praxe a profesionálnym pedagógom.

Zapojené školy v školskom roku 2017/2018[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý kontakt s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Jánom Lunterom.
Prvý kontakt s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Jánom Lunterom.

Prvý ročník projektu Malá školská reforma sa sústredil na vybudovanie vzťahov s kľúčovými zriaďovateľmi a v druhom bude kladený dôraz na väčšie rozšírenie projektu na väčší počet škôl.

Základne školy v školskom roku 2017/2018
ZŠ Karpatská Cirkevná škola sv. Dominika Sávia Zvolen
ZŠ Martinská ZŠ Námestie mladosti
ZŠ s MŠ Školská ZŠ s MŠ Ulica sv. Gorazda
ZŠ Jarná ZŠ Gaštanová
ZŠ Limbová ZŠ Slovenských dobrovoľníkov
Stredné školy v školskom roku 2017/2018
Gymnázium Varšavská Spojená škola Nábrežná Kysucké nové mesto
Gymnázium Hlinská Súkromné gymnázium Oravská cesta
Gymnázium Viliama Paulinyho – Tótha

Školský rok 2018/2019[upraviť | upraviť zdroj]

Od školského roku 2018/2019 sa počíta sa nasadením inovatívnej výučby na väčší počet škôl. Prípravný proces prebieha na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ďalšie témy v oblasti školstva[upraviť | upraviť zdroj]

Združenie okrem Malej školskej reformy pripravuje aktivity v oblasti školstva v nasledovných tématických okruhoch:

  1. Udržateľnosť vízie a inovácie rozvoja školstva
  2. Motivácia študnetov
  3. Úloha učiteľa v 21. storočí

Šablóna:User sandbox

  1. Slovensku chýba 10-tisíc IT špecialistov, bude to ešte horšie. Pravda.sk, 2016-10-18. Dostupné online [cit. 2017-11-26].
  2. Čo je eduScrum? - Žilinská malá školská reforma. Žilinská malá školská reforma. Dostupné online [cit. 2017-11-30].