Redaktor:Blackpandatiger/Weinsteinov efekt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Weinstein efekt - Weinsteinov efekt je celosvetový trend, v ktorom sa ľudia vyjadrujú, aby obvinili slávnych alebo silných ľudí, prevažne mužov, zo sexuálneho prečinu.[1] pojem môže označovať "bod zlomu", ktorý tento jav spustil, keď vypukli obvinenia proti Americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi.  Začalo to v Spojených Štátochkde na sociálnych sieťach médiá referovali o početných obvineniach zo sexuálneho obťažovania proti Weinsteinovi v októbri roku 2017, ktoré spustili "národnú vlnu" proti sexuálnemu obťažovaniu.[2]

Najznámejšími obvinenými boli herec Kevin Spacey, komic Louis C.K. a filmár Brett Ratner, ktorí ukončili svoje projekty každý vďaka približne šiestim obvineniam. Viac ako tristo žien obvinilo fimára Jamesa Tobacka zo sexuálnej šikany.

V obore novinárstva a publicistiky vyskočili mená ako Charlie Rose, Mark Halperin a Matt Lauer. V politike boli obvinenia vznesené voči Johnovi Conyersovi, Al Frankenovi a Royovi Moorovi. Obvinenia pokračovali v mnohých oblastiach.

Kampaň #MeToo sa rozšírila do ďalších krajín a jazykov cez sociálne médiá. Obvinenia proti viacerým Britským politikom vytvorili verejné pohoršenie a viedli k pozastaveniu a rezignáciám troch úradníkov. V Kanade, zakladateľ montreálskeho festivalu komédie Gilbert Rozon odstúpil a viac ako tucet ľudí obvinilo Quebeckého rozhlasový moderátora Érica Salvaileho za sexuálne obťažovanie. Novinári v USA v rozhovore na NPR opísali sériu obvinení ako zlomový bod pre spoločenskú liečba sexuálneho násilia, ktorá je odlišná od precedujúcich verejných debát, keďže verejnosť vkladá dôveru do známych a slavných žalobcov, na rozdiel od precedujúcich verejne neznámich prípadov.Šablóna:RŠablóna:Explain

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Udalosti, ktoré nasledovali po Weinsteinovich obvineniach boli ovplyvnené aj predošlými prípadmi, výpoveďou advokátky Anity Hall a prípadom Billa Cosbyho. [chýba zdroj]

Už dva roky predtým ako vypukol Weinsteinov prípad bol stabilný nárast obvinení zo sexuálnych priestupkov. V týchto prípadoch boli prípady často zatajované v prospech vplyvných mužov.

Piateho októbra 2017, zverejnili The New York Times  prvé správy o desaťročiach sexuálnych obvinení proti filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi. Dňa 10. októbra 2017, novinár Ronan Farrow hlásil ďalšie obvinenia, že Weinstein mal sexuálne napadnúť alebo obťažovať 13 žien, a znásilnil tri.[3]

Weinstein bol odvolaný z The Weinstein Company krátko potom. Weinstein v predošlých prípadoch predišiel právnemu riešeniu a medializácii vďaka súkromným finančným dohodám s obeťami. Viac ako 80 žien Weinsteina obvinilo , vrátane mnohých známych herečiek.[4][5]

Následky[upraviť | upraviť zdroj]

V Americkom šťáte Kalifornia sa legislatíva zaoberá zákazom dohody na základe finančného vyrovnania v prípadoch sexuálneho obťažovania a násila.

Prípad sa vďaka medializácii rozšíril do svetového merítka, vo Švédsku, Islande a Filipínach podpísali stovky žien otvorené listy kde hovoria o ich skúsenostiach so sexuálnou šikanou a násilím v mediálnom obore.

V Austrálii podpísalo 300 žien pracujúcich v hudobnom priemysle otvorený list navrhujúci reformu proti sexuálnemej šiakne a násiliu .

Šablóna:R

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

{{Reflist|refs=[6]

[7]

[8]

[9]

[10]

  1. Powerful men confronted as 'Weinstein Effect' goes global [online]. CBS News, November 14, 2017, [cit. 2017-12-08]. Dostupné online.
  2. DEJESUS-REMAKLUS, Mariah. RED ZONE: 'Weinstein effect' sparks national reckoning against sexual assault and harassment [online]. [Cit. 2017-12-08]. Dostupné online. Archivované 2017-12-08 z originálu.
  3. FARROW, Ronan. From Aggressive Overtures to Sexual Assault: Harvey Weinstein's Accusers Tell Their Stories. The New Yorker, October 10, 2017. Dostupné online [cit. 2017-10-10].
  4. Šablóna:Citeweb
  5. List [online]. [Cit. 2017-11-08]. Dostupné online. CS1 maint: Explicit use of et al. (link)
  6. Weinstein's Impact: List of Men Accused of Sexual Misconduct. The New York Times, November 10, 2017. Dostupné online. ISSN 0362-4331.
  7. The Weinstein Effect: How A Hollywood Scandal Sparked A Global Movement Against Sexual Misconduct. The Huffington Post, November 8, 2017. Dostupné online.
  8. Why 'The Weinstein Effect' Seems Like A Tipping Point [online]. November 4, 2017, [cit. 2017-11-11]. Dostupné online. Archivované 2017-11-12 z originálu.
  9. A Long-Delayed Reckoning of the Cost of Silence on Abuse. The New York Times, October 22, 2017. Dostupné online. ISSN 0362-4331.
  10. Harvey Weinstein effect: Men are getting outed and some are getting fired as women speak up. And it's spreading. [online]. October 25, 2017, [cit. 2017-11-11]. Dostupné online. Archivované 2017-11-07 z originálu.