Redaktor:Dáša Fuljerová/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  Pustá Ves je časťou slovenskej obce Prašník, ktorá sa nachádza v okrese Piešťany  (Trnavský samosprávny kraj). Pustú Ves môžme nájsť v severozápadnej časti Slovenska na úpätí Malých Karpát, v nadmorskej výške 250 metrov. Vrámci Prašníka bola Pustá Ves do roku 1958 súčasťou mestečka Vrbové – rodiska slávneho cestovateľa a bádateľa Mórica Beňovského. Necelých 18 km na východ sa rozprestiera známe kúpeľné mesto Piešťany, ktoré je vďaka svojim liečivým prameňom každoročne navštevované množstvom turistov z celého sveta.
  Okolie obce v sebe ukrýva rôzne turistické pešie chodníčky, ktoré nás zavedú do hlbokých a hustých lesov, na rozkvitnuté lúky, háje, či do zelených dolín plných kvetov a bylín. Turistickou doménou je už tradične prírodná pamiatka Veľká Pec ( 15 metrov dlhá jaskyňa z obdobia paleolitu), a jej sestra – Malá Pec, ktorú tvorí skalná brána vytvorená v pieskovci. Turisti tieto lokality využívajú nielen na oddych a relaxáciu v lone čistej prírody tohto krasového územia, ale aj na aktívnu turistiku počas celého roka. Pustá Ves je rozdelená na Hornú a Dolnú Pustú Ves – obe časti patriace do obce Prašník. Mimochodom, obec Prašník je tretia najdlhšia obec na Slovensku po obci Štiavnik a obci Hodruša-Hámre. Je to vďaka roztrateným usadlostiam tvoriacich obec Prašník, ktoré miestni obyvatelia nazývajú kopanice.V období Slovenského štátu počas 2. svetovej vojny (1939-1945) sa v obci a jej okolí usadili vojnoví utečenci českého a židovského pôvodu. 
  Od 29. Augusta 1944, v období keď Slováci začali bojovať proti nemeckému útlaku, je to práve obec Pustá Ves, ktorá sa stala centrom združenia Partizánov – povstalcov bojujúcich s nemeckými vojakmi. Miestni obyvatelia boli vraj v tom čase uväznení v Trenčíne a po nájazde fašistov na Prašníku skončili dva domy v plameňoch. Miestne gazdinky sa starali o obživu, uniformy a dokonca o prevozy zbraní pre Partizánov. Neskôr pomocnú ruku Partizánom podala Červená armáda. Spolu oslobodili obec od nemeckej okupácie, ktorá našťastie neskončila žiadnym masakrom. Po skončení vojny v roku 1945 sa mohli miestni obyvatelia vrátiť späť do svojich domovov a v roku 1968, obec získala uznanie hrdinstva „červenej hviezdy“.
  V Pustej Vsi na kopci nad rovnomenným rybníkom sa nachádza cintorín povstalcov obkolesený rozľahlým amfiteátrom. V amfiteátri môžme navštíviť malé múzeum protifašistického odboja. Tento odboj, známy aj ako SNP – Slovenské Národné Povstanie, sa každoročne pripomína a oslavuje exhibičnými ukážkami bojov medzi Partizánmi a Fašistami, kladením vencov na pamätník odboja, zapálením vatry či rôznymi folklórnymi vystúpeniami. Každoročne 29. augusta sem zavíta veľké množstvo návštevníkov, ktorí si chcú pripomenúť históriu a pamiatku na toto obdobie.