Redaktor:LenkaHaskova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Zelený odpad[upraviť | upraviť zdroj]

Zelený odpad patrí medzi biologicky rozložiteľný odpad (tzv. BRO) produkovaný ľudskou činnosťou zo záhrad, lesov ,parkov a lúk.

Čo patrí do zeleného odpadu?[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalej sem môžeme zaradiť : kvety, trávu, lístie, drevný odpad zo strihania a orezávania krovín a stromov, vypletú burinu, zhnité ovocie a zelenina, piliny, drevná štiepka, hobliny, drevný popol ,pri chove zvierat ( trus, hnoj) . Tento biologický odpad patrí do biologického komunálneho odpadu zeleného.

Nevýhody odstraňovania zeleného odpadu:[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento produkovaný biologický odpad je odkladaný vo voľnej prírode. Z pohľadu životného prostredia je to v poriadku ,avšak nevznikol prírodnou činnosťou, ale činnosťou ľudstva, ktoré ho produkuje v oveľa väčšej miere ako vzniká .Hromady zeleného odpadu sa potom pália.
  • Nemalým zaťažením pre životné prostredie a zdravie ľudí je aj pálenie zeleného odpadu na záhradách a v domácnostiach. Tento dym je produktom nedokonalého spaľovania. Obsahuje škodlivé plyny, hlavne oxid uhoľnatý (je jedovatý a môže viesť k vnútornému uduseniu), uhľovodíky (plyny, ktoré prispievajú k fotochemickému smogu), dechtové látky (majúce rakovinotvorné účinky) a v niektorých prípadoch aj jedny z najnebezpečnejších látok - rakovinotvorné dioxíny

Správne odstraňovanie zeleného odpadu (kompostovanie):[upraviť | upraviť zdroj]

   Kompostovaním sa vyriešia viaceré problémy:
  • Organická hmota v ťažkých pôdach zvyšuje pórovitosť, vzdušnosť, zlepšuje vodopriepustnosť a v ľahkých pôdach organická hmota naopak znižuje vodopriepustnosť a vysýchavosť pôdy.
  • Humus zvyšuje odolnosť pôdy proti okysleniu, čo je dôležité v oblastiach postihnutými emisiami priemyselných činností. Živiny viazané v humuse sa uvoľňujú do pôdy postupne a tým zabezpečujú dlhodobú výživu rastlín.
  • Znížením množstva odpadov, budú nižšie náklady na jeho likvidáciu a zároveň získate kvalitné hnojivo do záhrady.

Prečo nespaľovať a neskládkovať zelený odpad?[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zelený odpad nepatrí na skládku lebo spôsobuje klimatické zmeny a zaťažuje rozpočty samospráv občanov.
  • Zelený odpad na skládke produkuje skleníkové plyny.
  • Odpad zo záhrad nepatrí ani do spaľovní, pretože sa v nádobách na smeti zmieša s komunálnym odpadom a kedže je vlhký, tak zhoršuje horenie v spaľovni. Skomplikuje tak nakladanie s odpadom a zvyšuje náklady.

Zabezpečenie zeleného odpadu na odvoz:[upraviť | upraviť zdroj]

Dôležité je zmenšenie objemu posekaním, polámaním, čím sa objem zmenší a tým sa predíde rýchlemu zapĺňaniu zberných nádob. Na úpravu biologického odpadu zeleného, prevažne na konáre a tvrdšie časti rastlín sa používajú prenosné štiepkovače, alebo drviče , ktoré uľahčujú prácu pri zmenšovaní bioodpadu.

V prípade zvozového zberu bioodpadu zeleného, je vhodné konáre skrátiť na 1m a previazať čím sa uľahčí manipulácia pri zbere.

U ostatných druhov biologicky rozložiteľného odpadu nie je potrebné zmenšovanie. Listy zo stromov postačuje pohrabať a umiestniť na kopu. Podobne je to aj s ovocím, ktoré nebolo zozbierané a ktoré je vhodné pripraviť na kompostovanie. Na kompostovanie je vhodná rôznorodá zmes, ktorá sa pripravuje miešaním, aby sa dosiahla správna surovinová skladba.

Pri týchto činnostiach je zabezpečený mobilný odvoz bioodpadu nákladným autom, ktorý po dohode zabezpečí príslušná samospráva, v ktorej sa obytné domy nachádzajú. Na sústreďovanie vyseparovaného biologického komunálneho odpadu zeleného sa používajú prispôsobené zberné nádoby . Nádoby sú tesné uzatvárateľné, aby nedochádzalo k úniku nepríjemného zápachu pri rozkladových procesoch, ale aj proti rozmnožovaniu nepríjemného hmyzu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]