Redaktor:Sergej781/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je vlastný piesoček Sergeja 781, ktorý si rozhrabuje ako buldozér podľa potreby. Alebo niekedy skôr ako tank :)
Momentálne pracuje na:

  • Magnetofón - gramofón tu už je, ale chýba mi tu vedľa neho a železnice moja ďalšia veľká láska, tak to chcem napraviť... Nemáte niekto knihy o magnetofónoch od Bozděcha? Veľmi rád by som si ich prečítal.

Z dôvodu nedostatku zdrojov pozastavené!

  • Tom a Jerry - Jedna z mojich naj kresleniek a pritom je tu o ňom tak málo informácií...
Tom a Jerry
Slovenský názov Tom a Jerry
Originálny názov Tom and Jerry
Žáner kreslený seriál
Námet William Hanna

Joseph Barbera

Titulná pieseň Scott Bradley

Edward Plumb

Krajina USA Spojené štáty americké
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 3
Počet častí 162
Produkcia
Dĺžka časti 6 – 10 minút
Vysielanie
Pôvodné
Obsadenie

Tom a Jerry je americký animovaný seriál. Má 163 častí a autorské práva vlastní MGM. Nakrútený bol v rokoch 19401967, avšak posledné dva - The Manison Cat (neoficiálne Pánska mačka) a The Karate guard (neoficiálne Karatista) vznikli v rokoch 2000 a 2005. Je to jeden z najúspešnejších kreslených seriálov na svete.

Na jeho tvorbe sa podieľalo viacero producentov. Spočiatku to bola dvojica William Hanna & Joseph Barbera, neskôr producent William L. Snyder a nakoniec slávny americký karikaturista, animátor a režisér Chuck Jones. Pod ich producentským vedením sa v režisérskej stoličke vystriedali okrem samotných producentov (s výnimkou Willama L. Snydera) aj Tex Avery, Gene Deitch, Michael Lah a Abe Levitow.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými postavami sú sivý kocúr Tom a hnedý myšiak Jerry. Spočiatku sa ale hlavné postavy takto nevolali, v prvej časti Ako mačka dostala padáka (Puss gets the boot) mali mená Jasper a Jinn, ale v hollywoodskych štúdiách MGM hľadali lepšie mená, ktoré sa losovali z klobúka. Animátor Jim Carr, ktorý doň vložil lístok s menami "Tom a Jerry", dostal ako odmenu 50 dolárov V seriáli okrem nich vystupuje aj množstvo vedľajších postáv:

  • Spike – pes. Často sa dostáva do konfliktu s Tomom. Prvýkrát sa objavil v časti Problémy so psom (Dog trouble), kde spočiatku býval v dome, ale v závere ho pani vyhodila z domu za neporiadok v dome. V niektorých častiach pomáha Jerrymu. Je najväčším Tomovym nepriateľom, ktorý sa mu vyhýba širokým oblúkom, ale keď je Spike bezbranný, Tom ho rád provokuje.
V časti Mačacia serenáda (Solid serenade) má meno Killer, čo v preklade znamená zabijak.
  • Tyke – šteniatko, Spikov syn. Je silno citovo naviazný na otca, ktorý ho často musí chrániť pred Tomom.
  • Mammy Two Shoes (obdobie Williama Hannu a Josepha Barberu v rokoch 1940–1952) – stará černošská hospodyňa, prvá Tomova pani. Často vyhadzuje Toma z domu, keď zistí ním spôsobené škody. V seriáli nie je nikdy vidieť jej hlavu, iba obrovské nohy, sukňu a ruky. Pravdepodobne podľa prízvuku v pôvodnom znení je Južanka.
  • Butch – čierny kocúr. Vo väčšine častí je Tomovym protivníkom, ale niekedy, napríklad v časti Pasca na myš (Trap happy) je Tomovym priateľom. Často s ním súperí o priazeň bielej mačky Toodles a vo väčšine častí je kocúrom - bezdomovcom.
  • Toodles – biela mačka, o ktorú sa bijú Tom s Butchom.
  • Nibbles - Známy aj ako Tuffy. Je to sivý myšiačik - sirota, o ktorú sa stará Jerry. Spočiatku nosil plienku a bol neustále hladný, no neskôr sa objavil bez plienky a vystupoval ako Jerryho sekundant najmä v častiach paródujúcich Robina Hooda a Troch mušketierov.
  • Kačiatko – malé žlté kačiatko, najčastejšie vystupuje ako Tomova obeť, ktorú Tom chce zjesť. Vo väčšine častí sa priatelí s Jerrym.
  • Joan a George(obdobie Williama Hannu a Josepha Barberu v rokoch 1954–1958) – Tomovi páni, sú dobrí manželia. Majú malé batoľa, synčeka, ktorý veľmi rád uteká, keď jeho opatrovateľka telefonuje s kamarátkou.
  • Jeannie – detská opatrovateľka synčeka Joan i Georga. Vždy, keď má dávať pozor na dieťa, telefonuje s kamrátkou a nevšíma si, že jej dieťa uteká z postieľky.
  • Tomov pán (obdobie Geneho Deitcha) – hrubý, plešatý Tomov majiteľ. Cholerik, často Tomovi krivdí.
  • Tomova pani (obdobie Geneho Deitcha) – Tomova majiteľka, je to blondínka a má bielu pleť. Objavila sa v časi Priatelia až za hrob (Buddies... Thicker than water).