Redaktorka:ZuzanaZahradníčková/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Teplický incident[upraviť | upraviť zdroj]

V nedeľu dňa 17. októbra 1937 sa stal v meste Teplice, na prví pohľad neškodný incident medzi nemeckým politikom Karolom Hermannom Frankom a policajnými príslušníkmi. Potýčka vyústila až do celoeurópskej záležitosti, ktorá ešte viac naštrbila vzťahy medzi československými obyvateľmi a nemeckou menšinou.

V českom kúpeľnom meste Teplice prebiehal v dňoch 16. - 17. októbra 1937 zraz Sudetonemeckej strany. Obidva dni sa niesli v duchu protištátnych prejavov, vyvolávania roztržiek.

Udalosti pred incidentom[upraviť | upraviť zdroj]

V tridsiatych rokoch 20. storočia sa do popredia v Nemecku dostáva strana Adolfa Hitlera NSDAP (Národnosocialistická nemecká robotnícka strana). Jej myšlienky postupom času aj prenikajú do Československa, kde sú prijímané a podporované nemeckou menšinou. Tá tvorila najpočetnejšiu menšinu, i keď mala výhodné podmienky na svoje postavenie začínala byť nespokojná. Po vzniku ČSR mali Nemci väčší problém sa uplatniť v štátnej správe ako predtým, dôvodom bola hlavne povinná znalosť českého jazyka, ktorú mnoho Nemcov nezvládlo. Taktiež nemčina ako úradný jazyk bola povolená, len v obci, kde bolo nad 20% občanov hlásiacich sa k nemeckej menšine.

Tým započala aktivita nemeckých politických strán v ČSR. Dňa 1. októbra 1933 vzniká Sudetonemecká strana (SdP), ktorej vedúci je Konrad Henlein . Mala združovať Nemcov v ČSR. Do jej vedenia sa dostáva aj hlavný aktér Teplického incidentu Karl Hermann Frank, ktorý bol profesionálnym politikom. Strana podporovala nemecké myšlienky, príslušníci nosili uniformy, prejavovali protištátne názory.

Samotný incident[upraviť | upraviť zdroj]

K incidentu došlo v nedeľu dňa 17. októbra 1933. Obidve strany, nemecká aj česká, mali svoje interpretácie udalosti.

Podľa nemeckých výpovedí z budovy vychádzali Henlein a Frank, okolo ich auta, ktoré ich malo odviesť sa zhromaždilo množstvo prívržencov SdP, ktorí chceli vyjadriť svoju podporu. Polícia dorezala na poriadok celej situácie. Podľa Frankovej výpovede k nemu pristúpil jeden z policajtov, keď stál vedľa auta a zaútočil na neho. Mal na neho kričať niečo po česky, čomu nerozumel a udierať ho päsťami. Keď sa bránil zasiahli aj ostatní príslušníci polície a Frank skončil s putami a následne bol prevedení na policajnú stanicu. Vyjadril sa, že s ním bolo hrubo zaobchádzané

Naopak prítomní český obyvatelia a aj samotný policajný príslušníci ju popisujú inak. Frank a Henlein mali prísť dole k autu, do neho nastúpil len Henlein. Policajti rozkázali občanom aby autu ustúpili a tých bez odporu poslúchli. Keď už sa auto chystalo k odchodu prišiel neznámy muž a odmietol ustúpiť. Po upozornení policajtmi ich začal napádať a jedného z nich zranil. Frank zranenému policajtovi vytrhol obušok z ruky a po vyzvaní do odmietol vrátiť. Policajní príslušníci ho preto spacifikovali a odviedli na policajnú stanicu.

Udalosti po incidente[upraviť | upraviť zdroj]

I keď sa jednalo o malý incident, noviny z neho šaleli. Zaberal titulnú stranu novín v Nemecku, Československu, Anglicku, Francúzsku... Kde ho hlavne nemecké noviny značne dramatizovali. Berlín sa snaží rozpútať kampaň pri Československu. ČSR sa snaží v krajine situáciu upokojiť a odôvodňuje skutočné udalosti. Zahraničné médiá vyjadrujú svoje obavy nad danou situáciou.

Čo sa týka SdP, rozdelilo ju to na dve krídla - radikály a umiernený. Umiernené krídlo chcelo situáciu upokojiť a čo najviac vyťažiť pre stranu, ak by bol prípad posúdený komisiou. Naopak radikálne krídlo presadzovalo propagandu incidentu a odmietalo o ňom mlčať. Žiadalo trest pre príslušníkov policajného zboru.